romersk og_japansk kaerlighedspoesi

Om dette arrangement

Tid
17:00 - 18:30
Pris
Gratis
Target
For alle
Litteratur

Romersk og japansk kærlighedspoesi – introduktion og oplæsning

13.06.18
Kom til en eftermiddag i kærlighedspoesiens tegn, når vi introducerer og giver smagsprøver på romersk og japansk kærlighedspoesi.

Hvis du tror, at romersk og japansk kærlighedslyrik er støvet eller utilgængelig, kan du godt tro om igen, for selvom vi befinder os på stor afstand af både Japan og det antikke Rom, er der tale om to særdeles morsomme, medrivende og vedkommende poesitraditioner. Mens de japanske kærlighedsdigte er eftertænksomme og ordknappe slår de romerske gnister, er fulde af begær, vellyst, kærlighed og had. Der er med andre ord ingen grund til at lade sig styre af traumer fra latintimerne eller frygt for det fremmed, og du kan roligt glæde dig til denne eftermiddag i kærlighedspoesiens tegn.

Program

Vi begynder i det antikke Rom, hvor forfatter og oversætter Harald Voetmann vil introducere og læse op af sin oversættelse af den romerske digterinde Sulpicias veloplagte og temperamentsfulde digte. Herefter skal vi høre forfatter Bo Reinholdt fremføre et udvalg af Catuls digte til den troløse Lesbia, inden vi tager østpå, hvor forfatter og oversætter Niels Kjær vil introducere og læse op af sin oversættelse af alle tiders japanske kærlighedsdigte.

At kærlighed er et universelt tema kan man forvisse sig om ved fx at læse den japanske digter Kakinomoto no Hitomaro. Han skrev i 700-tallet: 

Jeg gad vide
om folk i gamle dage
li’som jeg nu i nat
havde svært ved at sove
på grund af elskovssyge  

(Niels Kjærs oversættelse fra bogen "Japanske kærlighedsdigte)

Mange er nok også bekendte med den romerske digter Tibuls middel mod kærestesorg: 

Stærkere Vin i mit Bæger! Ved Vin skal Smerterne dulmes
     og den befriende Søvn lukke mig øjnene i.
Naar saa af megen Vin min Hjerne er ganske bedøvet,
     lad mig da sove i Fred, glemme min Kærligheds-Vé.

(Tibul i Axel Juels oversættelse fra "Kærligheden og Freden)