Krig+Fred på Garderhøjfortet
Krig+Fred på Garderhøjfortet

Om dette arrangement

Tid
18:30 - 20:30
Pris
60 Kr
Lokalitet
Garderhøjfortet
Garderhøjfortet 4
2820 Gentofte
Arrangører
Target
For voksne
Viden

Versaillestraktaten: Fredstraktaten der førte til krig

13.06.19
Fredstraktaten efter 1. verdenskrig, den såkaldte Versaillesfred fra 1919 satte punktum for den mest grusomme krig, verden havde oplevet.

Slutningen på 1. verdenskrig blev en festdag for de sejrende krigsmagter med USA, Storbritannien og Frankrig i spidsen - og blev af mange i samtiden set som begyndelsen på en ny fredens og harmoniens æra. "Krigen, der skulle afslutte alle krige" var til ende!

I stedet blev det startskuddet til en ny verdenskrig og endnu mere omfattende ulykker, som f.eks. de nazistiske dødslejre. Sidenhen fulgte den Kolde Krig, Berlinmur og Jerntæppe, atomvåben-kapløb og Øst-Vest-konflikten; alt sammen et direkte resultat af krigen 1914-18, og traktaten fra 1919.

 

I foredraget vil historiker Kåre Johannessen sætte fokus på "verdenshistoriens tåbeligste dokument", og på hvorfor den syndflod af ulykker, der væltede ned over verden op gennem det 20. Århundrede, på sin vis var skrevet ind mellem linjerne i Versaillestraktaten - og dermed var uundgåelige allerede fra starten.