Udstilling: Enter Njála

I fortiden var din status i samfundet afhængig af, hvordan dine venner og fjender så dig og omtalte dig. Vil din status i fremtiden blive bestemt af algoritmer i det digitale samfund?

Sagafortællingerne er næsten 1000 år gamle, men deres tematikker lever i høj grad i nutidens digitale samfund. Bibliotekets nye udstilling skaber forbindelse til sagaens verden og åbner en sprække, hvor litteraturens grundfortællinger lyser direkte ind i fremtidens etiske dilemmaer. Njals saga fortæller om et samfund, hvor dit liv afhænger af din ære. Hovedpersonerne Gunnar og Njal forsøger på hver deres måde at træffe de rigtige valg i balancegangen mellem at bevare deres ære og status og undgå en uendelig spiral af hævndrab. Falder der først skam over dig, er livet i det spæde islandske samfund udsat. Det hele afhænger af, hvordan dine omgivelser vurderer dig.

I udstillingen kan du opleve hvordan en computer aflæser dit ansigt og vurderer dine følelser. I dag vurderes du af dine omgivelser gennem algoritmer og datahøst. Teknologier til ansigtsgenkendelse bruges til at opdage forbrugsmønstre og enkeltpersoners opførsel og bliver stadig mere udbredt. ENTER NJÁLA - føler du ære eller skam?

Udstillingen er skabt i samarbejde med bibliotekerne i Reykjavik, Frederiksberg, Albertslund, Stavanger og Lund med installation af Gagarin. Udstillingen er støttet af Udviklingspuljen, Slots- og Kulturstyrelsen.

Sagatid.dk

Er du lige så opslugt af de islandske sagaer, som os?

Så kan du læse mere om dem på www.sagatid.dk. Her finder du bl.a. nyskrevne litterære tekster fra 18 nordiske forfattere, artikler om samfundet og religion, leksikon og meget mere.