Sofie Jama

Sofie Jama / Et andet menneske, et andet liv

2. marts, kl. 14.30 / Biblioteksscenen

Et andet menneske, et andet liv er den stærke, rørende og højaktuelle historie om en ung kvinde i evig kamp mod fortidens spøgelser og traumer for at finde sjælero.

Vi følger Baraka, en ung pige der sammen med sin mor og søskende må flygte fra Somalia da landet rammes af borgenkrig. De kommer til Danmark og bosætter sig i Roskilde. Barakas møde med den ældre jødiske kvinde, Esther, der betror hende historien om sin egne forvandling fra holocaust-overlever til dansk overklassekvinde, viser sig afgørende. Baraka ønsker at assimilere sig i Danmark og skifter navn til Maria. Hun begynder at studere og bliver gift med en lokal. Store ambitioner fører hende til USA, hvor hun bliver del af en stjernebesat tv-serie. Men fortidens spøgelser og hendes muslimske hjerte kalder hende hjem, og hun flytter tilbage til Danmark og hjem til sin mor på Nørrebro. Baraka får arbejde i Røde Kors, hvor hun møder Umar, en palæstinensisk asylsøgende dreng, som Bakaka hurtigt føler sig stærkt knyttet til.   

Et andet menneske, et andet liv er fortællingen om at finde sit ståsted og tilpasse sig og lære en ny kultur at kende. Det er stærk kost. Om betydningen af religion og ophav, om relationen mellem kønnene, om sex og lyst, penge og magt og om overgreb og prostitution.

Et andet menneske, et andet liv er Sofie Jamas debut som romanforfatter. Hun er født i 1982, og som sin hovedperson, Baraka, i Somalia. Hun kom til Danmark som teenager, har studeret kulturformidling og arabiske sprog på Aarhus Universitet og arbejder i dag som oversætter for de danske myndigheder. Hun skriver jævnligt for Dagbladet Information.

Sofie Jama interviewes af kulturmedarbejder Mathilde Swati Müller.

Materialer