Det Åbne Værk

Skriv en note i margen og lad den gå videre sammen med bogen til næste læser. Så deler du din læseoplevelse og bliver en del af et læserfællesskab. Det er tanken i projektet Det Åbne Værk.

Gentofte Bibliotekerne har allerede masser af fællesskaber omkring litteratur. Men et nyt projekt gør tingene på en ny måde: Her opfordrer vi læserne til at skrive i projektets bøger og lade kommentarer og indfald gå videre til næste låner.

Idéen med at skrive i bøgerne er at gøre det både sjovt og let at udtrykke sin læseoplevelse. Når tanker, spørgsmål og kommentarer skrives i bogen, opstår et væld af nye perspektiver og fortolkninger, som formidles direkte læser-til-læser. Det er helt op til én selv, hvad man skriver videre til den næste læser i rækken.

I Gentofte er det Gentoftegade Bibliotek, der er vært for projektet – og det er her, du finder projektets særudgaver. Til december indsamles alle bøgerne med kommentarer og bliver til en udstilling i begyndelsen af det nye år.

Hungerhjerte
Det er Karen Fastrups anmelderroste roman Hungerhjerte, som venter på læsere og kommentarer. Hungerhjerte er valgt, fordi dens sprog, længde og inddeling i afsnit indbyder læsere til at kommentere direkte i tekstens margin. Romanen er hurtigt læst, og det giver mulighed for flere udlån – og flere kommentarer i den begrænsede projektperiode. Samtidig indgår netop kommentarer i bøger i romanens fortælling.

Karen Fastrup deltager selv sidst i projektet ved et forfattermøde, når alle kommenterede udgaver er indsamlet.

Karen Fastrup siger i forbindelse med projektet:

- "Jeg voksede op blandt min fars mange bøger. Der var indstregninger og kommentarer i margin af de fleste. Efterhånden begyndte mine egne romaner også at stå i hans reoler, med indstregninger og kommentarer. En bog med kommentarer i margin vidner om en tænkende, nærværende læser, der åbner det lukkede værk med sine egne indfald og fortolkninger."Projektet
Frederikshavn Bibliotek & Borgerservice, Gentofte Bibliotekerne, Svendborg Bibliotek, Lemvig Bibliotek og Guldborgsund-bibliotekerne er med i projektet, som er støttet at Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.