Peter Øvig Knudsen

"Min mor var besat" er bogen en stærkt personlig beretning om at skifte syn på psykisk sygdom og psykiatri, på sin mor og sig selv. Oplev Peter Øvig Knudsen kl. 16.15-17 på Biblioteksscenen. Han interviewes af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard.

Foto: Simon Klein Knudsen

Min mor var besat

I november 2016 døde Peter Øvig Knudsens mor. Allerede samme dag besluttede forfatteren, at han ville skrive en bog om hende – og om at være barn af en psykisk syg.

I de følgende måneder gik han i gang med det dokumentariske arbejde som så mange gange før: Han opsøgte dem, der havde kendt hans mor, og bad om aktindsigt i hendes psykiatriske journaler. Planen var nøgternt og sagligt at undersøge årsagerne til morens depressioner. Samtidig skulle bogen give et billede af de traumatiske hemmeligheder bag parcelhuskvarterernes pæne facader.

Men under arbejdet med bogen begyndte noget at gå i skred i forfatteren: Peter Øvig Knudsen blev ramt af en svær depression og måtte til sidst indlægges på en lukket, psykiatrisk afdeling.

Min mor var besat fortæller et stykke danmarkshistorie: Om den generation af kvinder, der trods begavelse og drømme blev husmødre, før kvindekampen slog igennem. Og om de børn, der voksede op i et miljø, hvor de borgerlige normer var vigtigere end børnenes trivsel.

Oplev Peter Øvig Knudsen kl. 16.15-17 på Biblioteksscenen. Han interviewes af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard.

Peter Øvig Knudsen

Peter Øvig Knudsen (fædt 1961) er journalist og forfatter. Han har udgivet adskillige dokumentariske bøger om nyere danmarkshistorie og har været særligt optaget af at skildre frihedskampe og oprørsbevægelser i bøgerne Efter drabet (2001), Birkedal (2004), Blekingegadebanden (2007) og Hippie (1: 2011 og 2: 2012).

I 2014 fulgte Nakkeskuddet, hvori han skrev om udfordringerne ved at beskrive virkeligheden, og i 2016 udkom BZ – Du har ikke en chance – Tag den!, hvor nye og ikke hidtil hørte stemmer fortalte om BZ-bevægelsens historie.

I maj 2019 er han aktuel med Min mor var besat - Da jeg mødte depressionens dæmon. Peter Øvig Knudsen har modtaget flere priser. F.eks. blev han for Blekingegadebanden tildelt Cavlingprisen, Montanas Litteraturpris, Læsernes Bogpris, Den Berlingske Journalistpris samt prisen for Årets Historiske Bog.

Foto, øverst: Fra forsiden af Min mor var besat 
Foto, nederst: Simon Klein Knudsen

 

Materiale
Materiale
Materiale
Materiale
Materiale
Materiale
Materiale
Materiale
Materiale