Finland kommer til Jægersborg
Finland kommer til Jægersborg

Finland kommer til Jægersborg

31.10.17
I år er det 100 år siden, at Finland blev en selvstændig nation. Jægersborg Bibliotek bringer de tusinde søers land tættere på Danmark med en arrangementsrække, der sætter fokus på finsk historie, finsk litteratur, finsk arkitektur og finsk film.

Alle i Danmark kender mumitroldene, ligesom en stor del af befolkningen har bolchestribede kopper og skåle af mærket Iittala stående på køkkenhylderne hjemme. Nogle har hørt om digteren Edith Södergran og læser måske romaner af Kjell Westö. Men de fleste vil nok nikke ja til, at kendskabet til den unge nation mod nordøst er en del mindre end til de skandinaviske nabolande Sverige og Norge. Det vil Jægersborg Bibliotek lave om på.

Fjernt og eksotisk

Det er måske ikke så mærkeligt, at Finland føles fjernt og eksotisk for mange danskere. For med Sverige imellem os har Finland og Danmark ikke haft de store direkte berøringspunkter siden middelalderen. Finland har en erfaring i forhold til Rusland, som ligger langt fra vores, under 2. verdenskrig var landet på tyskernes side, det finske sprog ligner ikke noget andet sprog i Norden og landet er det eneste i regionen, der har sagt ja til at være med i eurosamarbejdet.  

Mellem Skandinavien og Østeuropa

Finlands historie har været præget af den udsatte position mellem Sverige og Rusland siden middelalderen. Fra 1300-tallet og frem til 1809 regerede Sverige over de landområder, der i dag kaldes Finland. Rusland, kæmpede dog ihærdigt for at få fingre i besiddelserne i alle årene, og fra 1809 og helt frem til Finlands selvstændighed i 1917 var Finland under russisk herredømme, dog som selvstyre med en voksende nationalfølelse og dyrkelse af det finske frem for det svenske. Den 9. november kl. 18.30 – 20.00 fortæller Søren Sørensen, der er historiker og forfatter med speciale i Finland om den politiske og kulturelle optakt til Finlands selvstændighed; om den lange vej fra frigørelsen, først fra Sverige og siden fra Rusland og senest Sovjetunionen.

Borgerkrig og vinterkrig

Finland blev en selvstændig nation i forbindelse med Oktoberrevolutionen i Rusland i 1917. Men dermed var strabadserne langt fra forbi.  Under sit foredrag beskriver Søren Sørensen de blodige krige, der fulgte i kølvandet på selvstændigheden: Den ekstremt blodige borgerkrig i 1918, hvor de prokommunistiske rødgardister tørnede sammen med de hvide borgerlige, Vinterkrigen mellem Finland og Sovjet i 1940 og Forsættelseskrigen 1941-1944, hvor Finland allierede sig med Tyskland.

Det svenske versus det finske

Frem til 1809 blev Finland betragtet som en del af det svenske rige. Først i 1863 blev det finske sprog sidestillet med det svenske, og i 1921 sluttede en mangeårig strid med Sverige om Ålands tilhørsforhold – til finsk fordel. I dag er kun cirka 5 % af den finske befolkning svensksprogede – eller finlandssvenske – og i kølvandet på en ny gryende nationalisme er debatten om den finske forfatningsvedtagne tosprogethed blusset op igen. Ålændingene taler deres egen finlandssvenske dialekt og netop dette lille finske selvstyreområde mellem Stockholm og Turku / Åbo kan du blive klogere på, når bibliotekar Per Ginsborg læser op af den ålandske forfatter Ulla-Lena Lundbergs roman Is, hvis omdrejningspunkt er samfundet på den ålandske øgruppe. Det er den 13. november kl. 16.00 – 17.00.

Altovaser og mumitrolde

Hvor den finske historie er fjern for mange danskere, er finsk design og kultur noget, vi lever med i dagligdagen. Den 21. november kl. 19.00 – 20.30 fortæller Christoffer Harlang, der er arkitekt og professor ved Kunstakademiet om den finske arkitekt Alvar Aalto. Aalto er manden bag KUNSTEN (oprindeligt Nordjyllands Kunstmuseum), den i 90’erne så populære Aalto-vase og de trætaburetter, som mangen en dansker har siddet på i sin børnehave- og skoletid. Christoffer Harlang fortæller om hele Aaltos karriere, om værkerne skabt til hjemlandet og om internationale samarbejder. En anden kendt kunstner fra Finland, der har sat sit aftryk i den danske dagligdag er Tove Jansson. Hendes mumitrolde bor blandt os, både som børnebøger, animationsfilm og som motiver på det finske brand Arabias populære kopper. Den 11. november kl. 11.00-13.00 er der åbning af udstillingen ”Mumi, Mymlen og Lille My” i det nyindrettede Jægersborg Bibliotek. Her kan børn lege sig igennem Janssons univers.

Finske filmperler

Finsk film er bedst kendt for Kaurismäki-brødrenes humoristiske og dystert lakoniske værker, og den 15. november kl. 18.30 viser Jægersborg Bibliotek Aki Kaurismäkis Oscar-nominerede Manden uden fortid fra 2002. Den sorte komedie handler om en mand, der må bygge sit liv op fra bunden igen efter at have mistet al hukommelse under et overfald.

I Pirjo Honkasalons visuelt stærke Betonnatten fra 2013 bliver vi taget med til den fattigste dele af Helsinki og møder den 14-årige dreng Simo, der tager imod ukloge råd fra sin kriminelle storebror. Også Betonnatten blev nomineret til en Oscar Se filmen den 22. november kl. 18.30.

Den 29. november kl. 18.30 kan du opleve Juho Kuosmanens Cannes-succes fra 2016 Den bedste dag i Olli Mäkis liv er baseret på historien om bokseren Olli Mäki, der i 1962 kæmpede om mesterskabstitlen i letvægtsboksning.

Læs mere om Finlands-temaet og bestil billetter under temaet Finland i Jægersborg. 
 

Materialer