Van Goal og On Performance på Tranen

Fodbold og fjernsyn mellem kunst og liv

07.04.17
I dag har Tranen fernisering på udstillingen On performance. Forbered dig på at spille fodbold og gå tæt på de medier, der skaber virkeligheden.

Udstillingen On Performance præsenterer en performanceinstallation af danske Kristoffer Akselbo og en videoinstallation af franske Benjamin Valenza og kollektivet Labor Zero Labor. Med udstillingen, som er den anden i Tranens sæson ”Art & Life – Social Aesthetics Obscured”, er det eksperimenter med performanceformatet, der sætter det hvidhvælvede rum i bevægelse.

Udstillingen åbnes af borgmester Hans Toft ved ferniseringen i dag d. 7. april kl. 17-19 – alle er velkomne.

Van Goal og Van Gogh

Performancetraditionen tog for alvor fart i 1970’erne ud fra et ønske om at nedbryde skellet mellem netop kunst og liv, og i begge udstillingens elementer er selve mødet med publikum en forudsætning.

I Kristoffer Akselbos performanceinstallation #VanGoal bliver dette helt konkret: Du møder en sportsklædt figur, som på hollandsk inviterer til at spille ”panna”, dvs. gadefodbold, på Tranens grønsvær. Performanceinstallationens hashtag #vangoal og figurens røde hår og skæg leder tankerne hen på Vincent van Gogh, mestermaleren, der er blevet reproduceret i noget nær uendelighed og ligesom fodbolden præger massekulturen og hverdagslivet. Hvem har ikke siddet i et venteværelse og betragtet den hollandske malers solsikker? Installationen inviterer dig til at tage plads i kunsten, du kan tilmed dele dine billeder online med hashtagget #vangoal og blive en del af værket. Efter ferniseringen kan du opleve Kristoffer Akselbos performance yderligere ni gange i udstillingsperioden – se hvornår på tranen.nu.

Kunst og virkelig flyder

Mens Kristoffers Akselbos grønsvær strækker sig ud i biblioteksrummet, og helt bogstaveligt inviterer dig med, skal du ind i udstillingsrummet for at betragte franske Benjamin Valenza og kunstnerkollektivet Labor Zero Labors bidrag. Videoinstallationen forholder sig til sig til billedmediers allestedsnærvær – både i muligheden for at streame hvad som helst hvor som helst og når som helst og i muligheden for selv at kunne skabe udsendelser online. ”Since the medium is now available it is time to play with the message”, skriver Benjamin Valenza og Labor Zero Labor i udstillingsguiden, og hos Labor Zero Labors imiterer kunstnerne tv-mediets virkemidler i formidlingen af kunst. Kunstnerisk udfoldelse og massemedier er uadskillelige, og grænsen mellem afsender og modtager, kunst og virkelighed, flyder.

Udstillingen åbnes af borgmester Hans Toft ved ferniseringen fredag d. 7. april kl. 17-19 – alle er velkomne.

Udstillingen kan ses frem til 28. maj på Tranen, Gentofte Hovedbibliotek.

Art & Life Social Aesthetics Obscured sæsonen på Tranen er dedikeret eksperimenter med med udstillingsformatet, og kunstnere, der udforsker grænserne mellem kunst og liv.

On Performance fortsætter sæsonens udforsker kunstens transformative muligheder, produktionsvilkår og rækkevidde i det sociale rum i dag med afsæt i Tranens placering på grænsen til virkeligheden.

Foto: Kristoffer Akselbo, #vangoal