Ungdommen vil frem. 60 meter sprint under skolemesterskaberne på Øregård Gymnasium, 1955.

Golden Days festivalen fejrer ungdom

Golden Days i Gentofte handler om ungdommen som følelse, fænomen og fortælling. Årets program giver dig alle vinkler: ungdommen i kroppen, i krigen, i idéhistorien, i moden, i litteraturen. Det er mellem den 4. og den 22. september.  

En forvirrende og fortryllende tilstand mellem barndom og voksenliv. Hormonrus, weltschmertz, forelskelse og oprør mod traditioner og autoriteter. Hvad er det, der gør ungdommen tillokkende? I årets Golden Days Festival kan du undersøge ungdommen gennem kulturarrangementer i Byens Hus, på Bernstorff Slot, på Garderhøjfortet, på biblioteker og i Charlottenlund Søbad.  

Unge gør det selv

Gentoftes unge er selv på banen og inviterer inden for i deres liv. I kunstinstallationen Snif din ungdom på Hovedbiblioteket stiller unge kunstnere fra talentudviklingsholdet Kunstcubator spørgsmålet; hvordan duftede din ungdom? Var det Brylcreme, Elnett-hårspray eller Date-deodorant?

Unge står også bag Det Rullende Panels podcast, som holder til i en campingvogn ved ungemiljøet i Byens Hus i Hellerup. Du kan besøge campingvognen den 14. september og være med i en formiddagssamtalesalon – og du kan naturligvis lytte med på podcasten, når værterne diskuterer kærestesorger, vennekriser, sex og alt det, som kan være svært at tale om.

Samme dag – den 14. september – i Byens hus er du inviteret sammen med gymnasieelever til kulturhistorisk foredrag: Onaniens historie gennem 300 år. Det er en dramatisk historie – hør den selv fra medicinhistoriker Morten Arnika Skydsgaard fra Steno Museet i Aarhus, der netop har udgivet den første bog om onaniens historie i Danmark 

Ung litteratur

Kroppen og sanserne er i centrum for en ung generation af digtere. Dem kan du lære bedre at kende sammen med litteraturformidler Christine Fur Fischer, når hun læser op i Charlottenlund Søbads sanselige rammer. Kroppen i ung dansk lyrik er den 4. september kl. 17.

Du kan også komme tæt på forfatter Thomas Korsgaard, der debuterede som anmelderrost romanforfatter som 21-årig med Hvis der skulle komme et menneske forbi. Han taler med litteraturformidler Therese West Boardman om sit forfatterskab og om at være ung, debuterende forfatter. Thomas Korsgaard: Debuten, de formative år og forfatterskabet er den 22. september.

Ungdom i kunsten og historien

På Bernstorff Slot kan du komme med på en rejse gennem forskellige tiders skønheds- og kropsidealer. I dag hænger ungdomsidealer og kropsidealer tæt sammen – man skal se så ung ud som muligt. Men sådan har det ikke altid været. Etnolog Frederikke Heick formidler om ungdom og skønhed; der vil være foredrag, historisk modeshow og tidstypiske smagsprøver. Det er den 10. september.

Ungdommen bliver alvorlig på Garderhøjfortet, der inviterer til foredrag om unge under hagekors i Waffen-SS. I begyndelsen af Anden Verdenskrig meldte omkring 6.000 danskere sig til den tyske krigstjeneste i Waffen-SS. Det var fortrinsvis unge mennesker, der meldte sig af flere forskellige grunde - enten sociale og politiske, eller af ren og skær eventyrlyst. Men hvem var de unge mennesker i SS-uniformer? Den anerkendte historiker Claus Bundgård Christensen giver dig historien den 15. september.

På Gentofte Lokalarkiv er der erindringscafé Da farfar var ung den 16. september. Her fortæller arkivar Eva Greve Mortensen om ungdomsgenerationer gennem tiden. Fra bondesamfundet, over 50’ernes anderumper, 68’ernes oprør og til de købestærke unge i 80’erne – med eksempler fra arkivets samling. Alle er velkomne til selv at donere materialer eller historier til samingen.

Kunsthistoriker Trine Ross fortæller om forskellige kvindelige skønhedsidealer i kunsten: Fra Bottichellis slanke Venus til Rubens runde kvinder og den hårløse Mona Lisa. Oplev selv skønhedens skiftende ansigt, når Trine Ross besøger Jægersborg Bibliotek den 17. september.

På Hovedbiblioteket kan du i Beatklubben lytte til lyden af 60’ernes ungdomsoprør med musikentusiasten John Nørskov, og du kan se Ingmar Bergmanns banebrydende ungdomsfilm Sommeren med Monika fra 1953, berømt og berygtet i datiden for sin mængde af filmisk nøgenhed. Læs mere om Beatklubben: Lyden af ungdomsoprøret.

For børn

Tag også de yngste unge med: På Hovedbiblioteket kan I hylde alle tiders ungdomshelt, Pippi Langstrømpe i en minimodel af Villa Villekulla, hvor man kan gå på op opdagelse, skure gulvet med skurebørsteskøjter og klæde sig ud. Og i en væve-workshop kan du væve dig din egen unge helt. Du skal selv lave væven, sætte tråden op og så vælger du selvfølgelig selv, hvem du vil væve. Find alle børnearrangementerne her.

Praktisk

Festivalen løber af stablen mellem 4. og 22. september. Golden Days i Gentofte deler program med Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kommuner, som samarbejder om de lokale festivaler. Det samlede program for de fire kommuner findes bl.a. på bibliotekerne og på goldendays.dk/4k, hvor der også er informationer om tid, sted og links til billetkøb.