10 gode krimier og spændingsromaner til din sommer

08.07.22
Er der noget bedre end en isnende ond krimi, der giver dig gåsehud i sommervarmen? Her får du vores 10 varmeste anbefalinger.

Vi har samlet 10 gode krimier og spændingsromaner, du kan læse i ferien – alene i et sommerhus langt ude på landet, på en øde strand eller i en mørk skov, hvor ingen kan høre dig skrige...

Nej, sådan bliver det selvfølgelig ikke; uhyggen holder sig forhåbentlig mellem siderne. Her er listen med de gode bøger, og vi lægger ud med tre favoritter fra de sidste par år.

1793 – en ond, historisk krimi af Niklas Natt och Dag

Mange af jer har sikkert allerede læst 1793 af Niklas Natt och Dag og hvis ikke – gør det! Det er første del i en trilogi og er en grum, meget velskrevet historisk krimi fra 1700-tallets beskidte Stockholm, hvor det, for de flestes vedkommende, bare handler om at overleve.

Rammen for fortællingen er fundet af et grusomt tortureret lig i en sø på Södermalm, og opklaringen af denne forbrydelse. Men det handler lige så meget om et samfund på randen af kaos. Den tidligere anklager Cecil Winge, nu dødssyg af tuberkulose, bliver bedt om at opklare sandheden om det maltrakterede lig.

Han får hjælp af den alkoholiserede, enarmede og traumatiserede krigsveteran Mickel Cardell, som var den person, der bjærgede liget op af søen.

Bogens persongalleri og især de to hovedpersoner er godt og levende beskrevet, og selv om der er meget, der er håbløst og dystert, er der alligevel en lille smule håb. Men bogen viser tydeligt, at ingenting var bedre før i tiden!

Ødemark af Stina Jackson

Det her er Stina Jacksons anden roman, og den er lige så god som hendes debut; Sommermørke. Vi er tilbage i det allernordligste Sverige, i den lille by Ödesmark. Her bor Liv med sin gamle, sære far Vidar (som hun hader) og sin teenagesøn Simon – en usædvanlig familie, som der går mange rygter om.

Da Vidar forsvinder, kommer der for alvor gang i rygterne. Der går lang tid, før mysteriet opklares, men spændingen holder helt til det sidste i fortællingen. 

Niklas Natt och Dag, forfatteren til 1793, har sagt: "Med enestående talent fører Stina Jackson os gennem et landskab af vrede hen til en afgrund af onde minder. Ødemark er et mesterværk, der syder af tårer og blod, kærlighed og fortvivlelse, trøst og raseri og af alt det mørke, der får lyset til at skinne klarere".

Den fremmede gæst af Lisa Jewell

Lisa Jewell skriver psykologiske spændingsromaner, og der er altid garanti for uforudsigelige twists. Den fremmede gæst handler om Alice Lake, som bor ved en lille by ved havet i East Yorkshire med sine tre børn.

Hun er lidt bohemeagtig, har et stort hjerte, og da hun ser en fortabt mand sidde på stranden, tilbyder hun ham husly, selv om alle advarer hende mod det, og hun måske burde vide bedre. Det viser sig, at manden lider af midlertidigt hukommelsestab forårsaget af et stort chok. Men hvem er han? 

Samtidig i London sidder lykkeligt nygifte Lili alene og desperat og venter. Hendes mand er ikke kommet hjem fra arbejde. De to begivenheder viser sig at hænge sammen på en måde, ingen nogensinde havde kunnet forudse.

Bogen er en rigtig pageturner og let at læse. Du tror måske, du kan regne ud, hvad der kommer til at ske, men det kan du altså ikke!

Rigtig god sommer, og et tip: læs ikke hele trilogien af Niklas Natt och Dag på én ferie. Det bliver FOR dystert! Herunder finder du syv andre anbefalinger, der absolut også er gode bud til sommerlæsningen.

Materialer