Franske biografier

5 biografier om inspirerende franskmænd

Går turen til Frankrig i år, eller er du bare glad for biografier, kunne disse 5 bøger måske give lidt ekstra kulør og inspiration i sommerferien.

Jeanne d’Arc af Vita Sackville-West

Denne lidt ældre sag er et virkelig godt researchet og velfortalt indblik i et liv på en kvinde, som mange kender navnet på, men som kun få kender historien om. Forfatteren Vita Sackville-West begik denne gode biografi om Jeanne d’Arc allerede i 1936, og selvom der findes nyere biografier, så er denne alligevel en læsning værd.

Uden at afsløre for meget, så har Sackville-West, der egentlig var fiktionsforfatter, ikke glemt de mange mytiske elementer i historien om jomfruen fra Frankrig biografi. Vil du til bunds i en af Europas største legender og samtidig have en omfattende skildring af Frankrig under Hundredårskrigen (1337-1437), så er denne bog din næste læseoplevelse!

Skabt som mand og kvinde af Ditlev Tamm

Bag denne finurlige titel gemmer sig en fantastisk historie om en præst og crossdresser fra solkongens Frankrig. Ditlev Tamm, juraprofessoren, der selv bevæger sig ind og ud af begge køns garderober, har i denne bog skabt et fint billede af en virkelig mønsterbryder fra 1600-tallet, som både havde modet til delvist at leve som kvinde og kapitalen til at skabe sig det liv og de mange oplevelser, som han beskriver i denne biografi.

Bogen er en samling af tekster af Choisy selv (både biografiske og fiktive) og en rammesættende korrespondance mellem Tamm og hans anonyme veninde, P.F. Bekendtskabet med Choisy er ikke kedeligt og giver perspektiv til nutidens igangværende debat om køn og identitet.

Madame de Pompadour – Intelligens, skønhed, magt af Herman Lindqvist

Et fantastisk livligt og spændende portræt af en yderst magtfuld kvinde, som ingen i dag ved hvem er. Udover at fortælle den fascinerende historie om Madame de Pompadour (1721-1764) giver Lindqvist også en rigtig fin indføring i livet ved hoffet på Versailles under Louis den XV.

Hvordan skulle man gå som ugift? Var man heldig at ’vinde’ dagens billetter til at se kongen blive puttet om aftenen? Disse er blot nogle af de mange spørgsmål, du ikke vidste, du havde om livet ved Versailles, men som du helt sikkert gerne vil vide.

Biografien fortæller den utrolige og inspirerende historie om den smukke pige fra beskedne kår, som blev kongens officielle elskerinde og opnåede enorm magt og indflydelse i sin samtid, og hvis handlinger trækker tråde ind i nutidens Frankrig.

I får ikke mit had af Antoine Leiris

Leiris er en helt ukendt yngre franskmand, der i 2015 oplevede noget af det værste, et menneske kan opleve, da hans hustru og mor til deres 17 måneder gamle søn, blev dræbt ved terrorattentatet i Paris i 2015. Alligevel fortæller Leiris så smukt og rørende, og endda til tider komisk, om sin oplevelse med tabet, sorgen og den følgende tid, hvor omverden pressede sig på og gav velmenende, men irrelevante råd om overlevelse.

Denne bog er lille, men meget stor på samme tid, og man kan ikke læse den uden at trække på både tårekanaler og smilebåndet. For hvad skal der egentlig til for at komme videre efter sådan en tragedie? Leiris beslutter sig tidligt for ikke at ville hade.

Og så til en næsten-biografi om en næsten-franskmand…

Manderley for altid – en passioneret fortælling om Daphne du Mauriers liv af Tatiana de Rosnay, faust: 52764068

De fleste kender nok de klassiske film "Rebecca" og "Fuglene", ligesom "Jamaicakroen" og "Rødt Chok", der alle på sin vis har begejstret og skræmt sit publikum gennem årtier. Men hvem vidste, at kvinden bag, Daphne du Maurier, var en ung kvinde med mand og børn og en uforholdsmæssig stor kærlighed til sit hjem, Menabilly i Cornwall?

Nok havde navnet og stamtræet rødder i Frankrig, men Daphne du Maurier blev født i England i 1907. De Rosnay giver her en helstøbt fortælling om Daphnes liv, både opvæksten, kærligheden (til både mænd og kvinder), bøgerne, der hurtigt vandt læsernes hjerter og især hendes kærlighed til Frankrig og hendes hjem.

Som læser bliver man gennem denne (fiktive) biografi præsenteret for et liv med stor personlig frihed, masser af privilegier og en fantasi, der fra en smuk havestue i Cornwall kunne fremtrylle scenarier, der var så mørke og dystre, at hun gang på gang fortryllede og chokerede sine læsere i hele verden.

 

Materialer