7 ungdomsromaner til din sommer

05.06.23
Her er syv ungdomsromaner, som du bare SKAL læse!

Skulle de være udlånt på biblioteket, finder du heldigvis flere af dem som lydbog og e-bog på eReolen

Alias Alex

17-årige Bailey har fundet sin drømmefyr. Alex er filmnørd som hun, og de kan snakke sammen i timevis. Han er intet mindre end perfekt ... de har bare aldrig mødt hinanden i virkeligheden. Da Bailey flytter til det solrige Californien for at bo hos sin far, beslutter hun sig for at finde Alex, som bor i samme by.

Men det viser sig at være sværere end som så, og da Baileys karismatiske kollega Porter med tiden får hende på andre tanker, begynder hun at tvivle: Vil hun nogensinde møde den mystiske Alex? 

Læs den her bog! Den har fået alt for lidt opmærksomhed – det er en fantastisk roman om den første forelskelse, sol og sommer og er en hyldest til den klassiske romantiske filmkomedie. 

Jeg er faret vild

I Jeg er faret vild af Gayle Forman følger vi de tre teenagere, Freya, Nathaniel og Harun, som hver især har deres problemer at kæmpe med, da de tilfældigvis møder hinanden i Central Park i New York.

Freya har mistet sin sangstemme, Harum er bange for at fortælle sin familie, han er homoseksuel, og Nathaniel har forladt sin far. I løbet af blot en enkelt dag åbner de sig op og får fortalt deres historier til hinanden, og dermed får de også mulighed for at komme tilbage på rette vej.

Vores skjulte evner 

Maeve er et udskud, som ingen venner har. Men en dag finder hun en pakke tarotkort i et skab på skolen, som hun på mystisk vis har et talent for at kunne aflæse. Pludselig vil alle på skolen have forudsagt deres fremtid af Maeve.

Hendes popularitet begynder at stige, lige indtil hun ser noget foruroligende i klassekammeraten Lilys kort – og dagen efter forsvinder Lily sporløst. Politiet er bar bund, og Maeve må bruge kortene til at finde spor.

Det bliver begyndelsen på en farefuld og indviklet efterforskning, som bliver endnu mere kompliceret, da Maeve begynder at falde for Roe, som er Lilys søskende og har en flydende kønsidentitet.

En fortælling, der på én gang er tidløs med sin mysticisme og det okkulte og samtidig fanger tidsånden og ungdomslivet anno 2021 meget præcist. Godt skrevet med personer man lever sig ind i, der hver især har deres at slås med, og en fængende historie. Del to, Vores delte evner, er også udkommet – og det er en meget god opgølger! 

Hvem blinker først

Mille og Ronja er veninder. Så da Ronja får en vild plan om at udnytte klamme mænd på nettet, følger Mille med, for hun vil ikke miste Ronja. En meget velskrevet ungdomsroman om svære venskaber. Mille går virkelig på kompromis med sig selv for at holde på Ronja. Men er Ronja overhovedet en god veninde? 

Skoven 

Skoven er en dystopisk roman om, hvor galt det kan gå, når mennesket forsøger at beherske naturen. 

Det er sidste skoledag i 9. klasse, og Ask tager i Dyrehaven for at feste med hele årgangen. Det er nu eller aldrig, hvis han skal score Emma, og måske flirter hun faktisk med ham? Aftenen starter lovende – lige indtil Emma går ind i skoven for at tisse og ikke kommer tilbage.

Ask leder efter hende, men hun er som sunket i jorden, og pludselig er det umuligt for ham at finde ud af skoven igen. Der er kun træer, så langt øjet rækker – alligevel har han en følelse af at blive betragtet. Hvad sker der? Kan det passe, at skoven udvider sig? Og hvorfor opfører dyrene sig så underligt?

Det år sjæle slår smut

Jonathans store fodboldtalent er allerede spottet af talentspejderne, og på hans idrætsefterskole er det meningen, at skal han få lov til at dyrke fodbolden endnu mere. Men få uger før han skal begynde på skolen, brækker Jonathan benet. Derfor søger han ind på efterskolen Ruvinge med et kreativt fokus. Her venter et magisk år med spirende forelskelse, brud og stunder af frihed og lykke.

Jesper Wung-Sung skildrer med dyb indlevelse de følelser, venskaber og drømme, der lever og dør i efterskolens tætvævede fællesskab. 

Alt det vi ikke vidste

Selvom Milly, Aubrey og Jonah er fætre og kusiner, kender de knap nok hinanden, og de har aldrig mødt deres rige bedstemor, som slog hånden af deres forældre, før de blev født. Så da de helt uventet modtager en invitation til at komme og arbejde på hendes ferieresort sommeren over, bliver de både overraskede og nysgerrige.

Deres forældre insisterer på, at de tager af sted, for dette kan meget vel være den sidste mulighed for at blive taget til nåde af den mystiske bedstemor. Men da Milly, Aubrey og Jonah ankommer til øen, står det klart, at hun har helt andre planer, og at familiens fortid er både mystisk og mørk.

Det er en velskrevet bog, med et "puslespilsagtigt" plot. Handlingen er spændende og godt skruet sammen!

God sommer og god læselyst! 

Materialer