Cornel West og Richard Wright
Foto: Darrell Nance

Biblioteket anbefaler: Bøgerne ”The Man Who Lived Underground” og “Et spørgsmål om race”

Disse to værker er skrevet med 50 års mellemrum af to forskellige forfattere. Alligevel er de umærkeligt forbundet af en blodrød tråd og kan med fordel læses lige efter hinanden.

"The Man Who Lived Underground" (2021) er en hidtil upubliceret roman af Richard Wright, og "Et spørgsmål om race" af Cornel West er en genudgivelse og nu for første gang oversat til dansk.

Manden der levede under jorden

Fred Daniels er på vej hjem fra arbejde – på vej hjem til sin højgravide kone – da en politibil kommer kørende og stopper op ved siden af ham. Ud af bilen stiger tre hvide politibetjente, der vil vide, hvor han har været, og hvad han har lavet.

Fred Daniels svarer beredvilligt, men betjentene tror ikke på den unge, sorte mand. Han tvinges ind i politibilen, hvor forhøret fortsætter, og pludselig spørger den ene betjent: ”What did you do with the money […] boy […]? The money you took after you killed’em…”.

Turen går til politistationen og ind i forhørslokalet, hvor Fred Daniels bliver udspurgt og gennemtæsket af de tre betjente og til sidst tvinges til at underskrive et stykke papir, han i sin tilstand ikke er i stand til at læse. Hvad, han har underskrevet, er en tilståelse på et dobbelt-drab, han ikke har begået.

En pludselig mulighed opstår, og Fred Daniels flygter ned igennem et åbent dæksel og ned i kloakkerne. Her, i skjul i mørket, begynder han en tilværelse som menneskelig muldvarp.

Gennem sprækker og ved at bore sig ind i kældre får Fred Daniels små glimt af tilfældige episoder, der som tegn eller symboler pludselig former sig til et hele, en dybere forståelse, der, som en flimrende åbenbaring, svæver i udkanten af hans bevidsthed – og til sidst som et skæbnekald igen tvinger ham til at vende blikket opad.

Rystende testamente fra fortiden

At vi i dag godt 80 år efter, den blev skrevet, får muligheden for at læse en ikke tidligere publiceret roman af Richard Wright er i sig selv en begivenhed – i denne udgave efterfulgt af Memories of My Grandmother, et essay, hvori forfatteren kommer nærmere ind på tilblivelsen af The Man Who Lived Underground.

Richard Wright står som en af sin tids mest indflydelsesrige forfattere – et forfatterskab, der med romanerne Onkel Toms børn, Sort Ungdom og Søn af de sorte også slog igennem på denne side af Atlanten.

Hans evne til at beskrive den sorte befolknings kår i et USA plaget af racisme, undertrykkelse, drab og meningsløs vold er enestående – og et rystende testamente om en tid, man kunne ønske sig hørte fortiden til. Gennemgående for hans romaner er beskrivelsen af det morads af følelser – angst og afmagt – der som følge af flere hundrede års undertrykkelse, synes indlejret i den sorte sjæl.

Nok simrer vreden ofte under overfladen, men som oftest holdes denne i skak af den evige, uidentificerbare skyldfølelse, der hjemsøger den hjemsøgte. Som der står i Memories of My Grandmother:

“Still another theme, suggested in a rather muted way, is the problem of the Negro. After all, Fred Daniels is a Negro, and Negroes in America are accused and branded and treated as though they are guilty of something. They don’t know what they’ve done to be treated so …”. 

Et spørgsmål om race

50 år efter kan man i forordet til essaysamlingen Et spørgsmål om race læse følgende: “Fællesnævneren for disse to synspunkter på race (den venstreliberale og den konservative) er, at de begge stadig betragter sorte som et folk, der per definition giver problemer […] og ikke som amerikanske medborgere med problemer". 

Et spørgsmål om race udkom for første gang i kølvandet på frifindelsen af de politibetjente, der i 1991 blev filmet, da de bankede taxachaufføren Rodney King – en kendelse, der virkede som en rød klud i ansigtet på den sorte befolkning og forårsagede voldsomme optøjer i Los Angeles. 

Bogen er den kontroversielle filosof, professor og forfatter Cornel Wests diagnose af det amerikanske samfund. Et samfund præget af hvidt overherredømme, hvis politik og filosofi – markedskulturen – har haft en frygtelig skadevirkning på den sorte befolkning.

En form for nihilisme har bredt sig, der langsomt, men sikkert, har ødelagt ikke-markedsbaserede aktiviteter såsom medfølelse og fællesskab, omsorg og forbundethed, der tidligere kendetegnede de sorte miljøer.

Cornel West bestrider ikke, at der er sket fremskridt for sorte i USA (om end han også klandrer sorte, der på vej op ad samfundsstigen, for at glemme at se bagud), men som mordet på George Floyd i 2020 viser – som følge af politivold – er der 80 år efter, fiktionens Fred Daniels blev banket af politiet, stadig lang vej før en omkalfatring af det nordamerikanske samfund og menneskesyn er blevet en realitet. 

Et spørgsmål om race udkom i 2021 for første gang på dansk på Informations Forlag, med forord af Rune Lykkeberg.

Materialer