Jesper Stein og bogen Ædru
Foto: Politikens Forlag

Biblioteket anbefaler: Bogen "Ædru"

Jesper Stein har skrevet en yderst personlig og sårbar roman om livet på den anden side af alkoholen.

"Det er ikke din skyld, at du blev alkoholiker, men det er dit ansvar, at du drikker og ikke behandler din sygdom".

Sådan siger en supervisor til hovedpersonen i romanen Ædru, der netop er startet i behandling for sit alkoholmisbrug. Han er 54 år, forfatter med kone og fire børn og oplever stor succes og megen hæder i sit arbejdsliv.

Men et eskalerende alkoholmisbrug har langsomt fået hans liv til at gå i opløsning. I behandlingen afdækkes lag på lag af hans personlighed: Hans løgne og alle de benægtelser, han har bygget sit liv op på, smuldrer mellem hænderne på ham. Han ved, at hvis han fortsætter med at drikke, dør han.

I processen fordyber han sig i litteratur skrevet af kendte alkoholikere, fx Einar Már Gudmundsson, Per Olov Enquist, Ernest Hemingway. Han har også altid fundet stor inspiration i Tomas Espedals værker, hvor alkohol har en stor betydning.

Alkohol som kreativ driver

Flere forfattere mener, at alkohol har mange nyttige egenskaber og kan være en stor øjenåbner. Andre mener, at man ikke skriver bedre i en brandert. Et af romanens temaer er altså fortællerens opgør med den litteratur, han har elsket og spejlet sig i, de store mandlige drukfortællinger, som fylder så meget i verdenslitteraturen.

Vi følger hans jagt på nye litterære forbilleder, men vigtigst af alt, hans vej ud af mørket og hen imod den lysende mulighed for er nyt – og bedre – liv.

Håbet blomstrer

Ædru er en klog bog. Den er velskrevet, (underligt) underholdende og fuld af blændende gode passager. Der er også masser af humor på siderne og håb. Vigtigst af alt, er det en bog, der lyser af HÅB.

Jesper Stein

Jesper Stein

Født i 1965 og uddannet journalist. Har tidligere arbejdet som kriminalreporter og litteraturjournalist. I dag er han fuldtidsforfatter.

Uro, der udkom i 2012, var hans debut som skønlitterær forfatter. I 2013 udkom bind to i serien om vicepolitikommissær Axel Steen, Bye Bye Blackbird, og siden er den prisbelønnede serie nået op på seks bind. 

I november 2020 udkom Jesper Steins roman Rampen, hvor han skriver hudløst ærligt om sin families opløsning. Romanen blev i april 2021 hædret med Læsernes Bogpris 2021.

Materialer