Melissa Albert og bogen Hazel Wood

Biblioteket anbefaler: Bogen "Hazel Wood"

20.03.23
Halvt fordrejet eventyr, halvt psykologisk horror og måske fuld virkelighed? I Melissa Alberts moderne eventyr, bevæger hovedpersonen sig flakkende gennem USA og dybt ind i en gruopvækkende eventyrverden.

17-årige Alice har hele sit liv levet et omskifteligt og rodløst liv med sin mor. Evigt forfulgt af kulsort uheld og altid på vej videre til et nyt hjem.

Over dem hviler skyggen fra hendes mormor – den berømte forfatter til de kulsorte kult-eventyr, der foregår i eventyrverdenen Hinterland. Så da hendes mormor dør på sin ejendom, godset Hazel Wood, tror de endeligt, at deres held vil vende, og de kan slå sig til ro i en lejlighed i New York.

Et sted hvor mareridt går levende rundt

Men først nu begynder det virkelig at gå galt for Alice. Til at starte med bliver hendes mor bortført. Og det af en person, der hævder at komme fra Hinterland. Eneste ledetråd, Alice har, er en efterladt besked fra hendes mor med ordene. ”Hold dig væk fra Hazel Wood!”. 

På trods af, at Alice altid har holdt sig på lang afstand af mormorens kultiske læsere, må hun nu slå pjaltene sammen med hendes klassekammerat Ellery Finch, der er superfan af Hinterland.

Langsomt og sikkert bliver Alice suget ind fortidens malstrøm. Fantasi og virkelighed begynder at tåge sammen, mens vejen støt går mod Hazel Wood og en verden, hun troede, kun fandtes i mormorens fantasi.

”Mens Finch fortalte, stirrede jeg ind i skoven. Hans stemme lød blød og søvndyssende, mens den gengav fjerntliggende rædsler”.

Som et ondt eventyr

Melissa Albert pirker igennem bogen til forestillingen om, hvad der vil ske, hvis figurer fra eventyrene fik mulighed for træde ind i vores verden og vi i deres. Der er ikke tale om et eventyr som hos Disney. Langt mere som en grum, mørk og nutidig udgave af en Brødrene Grimm fortælling.

Og Grimms eventyr er ikke for børn. De er farlige og kan gøre ondt. Vi kender historierne og karaktererne, men Melissa Albert piller stille fortællingen fra hinanden, indtil vi står med et dekonstrueret eventyr.

Hazel Wood er magisk, kryptisk og skræmmende. På trods af det eventyrlige og gruopvækkende i fortællingen er den også nutidig og nærværende i sin skildring af Alice vej ind i de voksnes verden. Og det er ikke uden humor. En hypnotiserende skøn læseoplevelse, der er svær at ligge fra sig.

Materialer