Graham Swift og bogen Helligdag

Biblioteket anbefaler: Bogen "Helligdag"

18.05.22
Graham Swifts bog "Helligdag" fra 2016 er netop blevet filmatiseret med Colin Firth og Olivia Colman på rollelisten. Og bogen bag filmen er en lille melankolsk perle, der absolut kan anbefales.

"Det var marts 1924. Det var ikke i juni, men vejr som på en junidag. Og det må have været lidt over middag. Et vindue blev slået op, og han gik upåklædt gennem det sollyse værelse sorgløs som et nøgent dyr. Det var jo også hans værelse. Han kunne gøre i det, hvad han ville. Det var klart nok. Og hun havde aldrig været der før, og kom der aldrig siden. Hun var også nøgen".

Mothering Sunday

Handlingen udspiller sig blandt det engelske overklassemiljø få år efter 1. verdenskrigs afslutning. Romanen følger den 22-årige forældreløse Jane Fairchild, som arbejder som tjenestepige hos familien Niven.

Historien foregår på en enkelt dag, den 30. marts 1924. Denne dag er Midfaste søndag, som er en helligdag. Dagen kaldes også "Mothering Sunday", som i øvrigt er den engelske titel på bogen. På "Mothering Sunday" får tjenestefolkene i alle husene fri for at tage hjem og besøge deres familier.

Jane har som forældreløs ingen familie at besøge, men tilbringer i stedet en del af dagen sammen med nabofamiliens 24-årige søn Paul, som hun længe har haft en hemmelig affære med. Dagens stævnemøde er noget særligt, da Jane for første gang skal være sammen med Paul på hans værelse i familiens hus efter forældrene og tjenestefolkene har forladt matriklen.

To uger senere skal Paul giftes med Emma, en passende pige fra samme socialklasse, og stævnemødet med Jane er derfor det sidste af sin art, som de to kommer til at opleve sammen.

Melankoli

Stemningen i romanen er præget af stor melankoli. Skyggen fra 1. verdenskrig hviler stadig tungt over de engelske hjem. Familien Niven har mistet begge deres sønner i krigen, ligesom Paul er den eneste overlevende søn i Sheringham-familien.

Han skal senere på dagen mødes med sin forlovede til en frokost for begge forældrepar og deres fælles venner. Denne dag bliver derfor den sidste dag sammen med Jane. Efter deres sidste erotiske møde efterlader Paul Jane alene i det store hus, og Jane går på opdagelse i det imponerende hjem. 

"Havde der nogensinde været en dag som i dag? Ville der nogensinde komme en sådan dag igen?"

Historien springer momentvis frem i tiden, og læseren møder i glimt den aldrende Jane, som ser tilbage på sin ungdom og på oplevelserne den martsdag i 1924, som var med til at definere hende som menneske og ikke mindst som forfatter.

Det er Janes vej til at blive forfatter, som er den egentlige historie i Helligdag. Hun siger selv, at hun ved tre lejligheder blev defineret som forfatter: Ved fødslen og da hendes chef i en boghandel forærer hende en skrivemaskine, og så den varme martsdag i 1924, som viste sig at være både skelsættende og frisættende. En enkelt dag er med andre ord nok til at forme et helt liv.

Sanselig og lyrisk

Helligdag fremstår som en form for dannelses- eller udviklingsroman. Den kan måske ved første øjekast fremstå som en banal historie om klasseskel og forbudt kærlighed, men teksten rummer bestemt flere lag ved nærmere eftersyn.

Bogen er en raffineret refleksion over erindringens væsen. Beskrivelserne af Jane som aldrende succesrig forfatter giver et interessant indblik i forholdet mellem fiktion og sandhed. I takt med historiens udvikling plæderer Jane for, at fiktionen ofte kan indeholde mere sandhed end de faktuelle kendsgerninger.

Helligdag er en sanselig og lyrisk beskrivelse af en ung kvindes frisættelse og er først og fremmest en bog om vitalitet og ungdom. Janes ungdom, der stadig præger hende og er en integreret del af hende i alderdommen. 

Graham Swift

Graham Swift

Født i 1949 i London. Debuterede som forfatter i 1980 og har udgivet flere prisbelønnede romaner og novellesamlinger.

Han er bedst kendt for romanerne Vandlandet (1983, da. 1986) og Sidste omgang (1996). Begge bøger er ligesom Helligdag filmatiseret.

Hans bøger er oversat til mere end 30 sprog.

Materialer