Katinka Bjerregaard og bogen Klump
Foto: Marie Hald

Biblioteket anbefaler: Bogen "Klump - en kærlighedshistorie"

Katinka Bjerregaards skønlitterære debut "Klump" er en forunderlig størrelse, der både er smuk, grim, rørende og virkelig morsom – ja, faktisk en vaskeægte lille guldklump af en bog.

”Jeg begynder at elske dig, da jeg møder dig for tolvte gang. Jeg går ind i et rum med mennesker, jeg ikke kender. Du kender alle. Men du ser kun mig. Du giver dig tid. Du ser på mig rigtigt. Åbent. Ikke flygtigt. Du ser mig bare. Du venter på mit næste skridt”.

Lynet slår ned. Det er måden, han ser på hende – fordomsfrit – åbent; måden han giver hende rum med sit blik. En voldsom følelse. For netop det at blive set på har gennem årene affødt en skælvende usikkerhed i den kvindelige jeg-person; en følelse af paranoia.

Hun føler sig som en klump – føler sig formløs gennem andres blikke. Er blevet målt og vejet for den hun er, og det hun gør, at hun nu føler, at andres blikke helt har taget formen fra hende.

Udklædning

I et forsøg på at stive sig selv af og finde en fast form, pakker hun sig ind i tøj:

”Jeg køber tøj hver uge. Jeg har brug for nye tekstiler, hver gang endnu et lag skrælles af mig. Huden er ikke stærk nok. Materialet er ikke genanvendeligt, det skal styrkes af denim, strik og plastik. Jeg kan ikke længere holde styr på, hvilke personligheder der hænger på stativet. Jeg har mistet overblikket. Hvad er hus, og hvad er stof? Tøjet er årringe, og du kan se, lag for lag, hver gang jeg er ved at forsvinde”.

Men tekstiler ændrer ingenting – giver ingen fast personlighed. Købet af tyve par blondeunderbukser fjerner ikke følelsen af fremmedhed – faktisk føles det mere ”som en udklædningsleg, hvor børn spiller voksne eller omvendt”.

Et større perspektiv

Klump tager udgangspunkt i den lille fortælling – modsætninger mødes, de forelskes, bliver et par og får børn. Men Katinka Bjerregaard er også en forfatter med noget på hjerte – og den lille fortælling er skalérbar til vores virkelighed, det samfund og de strukturer vi alle er en del af.

En virkelighed, hvor mange føler sig fremmedgjorte, og på grund af de underliggende normer, der stadig stikker dybt, hele tiden må kæmpe for at finde den rette form – en kasse, der kan passe i egen og andres optik.

Uden at pege fingre er Klump et opråb til vores samtid – et opråb om at lade hinandens kroppe være i fred. Kroppen er en kampplads, det er tydeligt i Klump, og hos Katinka Bjerregaard er ordene våben. Og Katinka skyder med skarpt!

En kærlighedshistorie

Klump er Katinka Bjerregaards skønlitterære debut. Hun er kendt for sin stemme ikke mindst i Katinka Band, og for sine tekster, der særligt på den sidste udgivelse, "Ekstremsport", kan ses som en forlængelse af, eller en intro til, de tanker, der kommer til udtryk i Klump.

Har der været en nervøsitet for at springe ud som romanforfatter, bliver den så eftertrykkeligt gjort til skamme. Klump er en guldklump, hvor prosa og lyrik går hånd i hånd. En forunderlig størrelse – en hurtigt læst lille roman med et hint af dagbog og et stort skvæt selvbiografisk materiale.

Det er smukt, grimt, rørende og billedrigt – og så er det helt utrolig morsomt. Og ikke mindst – midt i alvoren – vidunderligt uhøjtideligt: ”Da jeg var atten år, fandt jeg en intakt Mariekiks under mit venstre bryst. Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge den funktion til”.

Materialer