Jon Kalman Stefansson Stjernernes knitren

Biblioteket anbefaler: Bogen "Stjernernes knitren"

28.01.22
Jón Kalman Stefánssons bog fra 2003, "Stjernernes knitren", er endelig oversat til dansk. Det er en overordentlig smuk og rørende slægtsroman, der indfører læseren i livet i Island gennem fire generationer.

"Det er sent på aftenen, og himlen hvælver sig over mit hoved med en myriade af stjerner. Jeg ved, at de skal fortælle mig noget vigtigt, og da taler jeg ikke om skønhed, afstand eller tid, stjernerne skal lede mig, vise vej, de skal redde mig hvis jeg farer vild".

Omdrejningspunktet for historien er tabet af en mor. Romanens hovedperson er en lille dreng på syv år, som netop har mistet sin mor. Mens drengens far forsvinder ind i sit arbejde som murer, flygter drengen med sine tinsoldater ind i en eventyrlig parallelverden. Sorgen er lammende og uendelig.

En morgen kommer en fremmed kvinde ud fra faderens soveværelse og indtager moderens plads. Drengens fortælling væves her efter sammen med slægtens samlede fortælling, der gemmer på masser af drama og lidenskab. En fortælling om tilværelsens brutalitet, men mest af alt om kærlighedens kraft.

Barndommens land

Den meget smukke og poetiske fortælling udvikler sig til at blive en slægtshistorie om fire generationer islændinge, fortalt af den voksne jeg-fortæller i 2002. Han ser tilbage på sin barndom, sine forældres forelskelse og oldeforældres historie.

De forskellige tider væves ind i hinanden i fortællingen, der i fire dele kommer rundt i forskellige boligkvarterer i Reykjavik og til et øde landsted på halvøen Snæfellsness, hvor hans oldeforældre tilbragte et skæbnesvangert år af deres liv. 

Som læser får du dermed et indblik i livet i Island gennem 100 år, fra oldeforældrene overlevede den spanske syge i 1918, til fortælleren som voksen genbesøger barndommens land. Alle de kendte steder og personer er væk, men i erindringen står barndommen lyslevende, og det er netop barnets blik på verden, der bærer historien.

Som læser er du i øjenhøjde med drengens oplevelser af sorgen efter moderens død. Beskrivelserne af drengens sorg er hjerteskærende og skrevet med en barnlig troskyldighed og naturlig naivitet. Det er meget nøgent og nøgternt beskrevet, hvordan drengen oplever tabet af moderen: "Dem der befinder sig over jorden kan ikke holde jul med dem der er nede i jorden, der er for meget jord imellem dem".

Slægtens betydning

"Stjernernes knitren" er en smuk fortælling om tid, sorg og kærlighed og rummer både eksistentiel nerve, poetisk skønhed og ikke mindst en lun og forløsende humor. Fortællingen er dybt forankret i den islandske natur, hvilket også gør sig gældende i Jón Kalman Stefánssons øvrige romaner.

Fælles for hans mange poetiske fortællinger er mødet mellem det moderne og det traditionelle Island, menneskets drømme og længsler, og ikke mindst slægtens betydning. Slægtens historie og betydning er omdrejningspunktet i stort set alle fortællingerne i Jón Kalman Stefánssons forfatterskab.

I et interview i Politiken den 13. november 2021 fortæller han om det identitetsskabende ved at kende og forstå sit ophav:

"At kende sin familie og dens historie er første skridt på vejen til at forstå menneskeheden. For hver slægt er en del af menneskeheden. Og vi må forstå menneskers historier for at forstå menneskeheden. Hvis man ikke kender fortiden, farer man vild i fremtiden. Uden fortid, ingen fremtid".

Af litteraturformidler Therese West Boardman

Jon Kalman Stefansson

Jón Kalman Stefánsson

Født i 1963 i Reykjavik, Island. Han har skrevet både digte, noveller og en række prisbelønnede romaner. Flere af hans bøger har været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris og er oversat til en lang række sprog.

Den første oversættelse til dansk er "Sommerlys, og så kommer natten" (2009), efterfulgt af den populære trilogi "Himmerige og helvede" (2010), "Englenes sorg" (2011) og "Menneskets hjerte" (2013).

I 2015 udkom slægtsromanen "Fisk har ingen fødder" og i 2017 den fritstående efterfølger "Nogenlunde på størrelse med universet". Senest på dansk udkom skæbnefortællingen "Historien om Asta" (2018).

Materialer