Biblioteket anbefaler ”Den eneste historie” af Julian Barnes

22.08.18
Julian Barnes (f. 1946) er en af Englands mest anerkendte og populære nulevende forfattere. Hans seneste roman Den eneste historie beskæftiger sig med erindringernes veje og vildveje.

Den eneste historie skildrer det dramatiske kærlighedsforhold mellem Paul og Susan. Paul er 19 år, da han en sommer i 1960’erne møder den 48-årige Susan, som er gift og har to halvvoksne døtre. Årtier senere, efter Susans død, husker Paul tilbage på deres liv sammen. Han husker den stormende forelskelse, hvordan han befriede hende fra et ulykkeligt ægteskab, og hvordan det hele gradvist faldt fra hinanden.

Romanen falder i tre dele. Den første del er fortalt i første-person, hvor fokus er på den unge Pauls stormende forelskelse. I anden del slår fortælleren over i anden-person, hvor den lidt ældre Paul begynder at se sig selv og sit liv udefra. I tredje del fortæller den aldrende Paul om sig selv i tredje-person. Nu forholder han sig endnu mere distanceret og resigneret til sit eget livs fortælling. Der er med andre ord flere versioner af samme historie, og det er derfor nærliggende at spørge, om man kommer nærmere sandheden eller længere væk fra den for hver genfortælling.

Hvilke minder er de sande minder? Som fortælleren siger indledningsvis i tredje del af romanen:

”Han stillede sommetider sig selv et spørgsmål om tilværelsen. Hvad er de sandeste minder, de lykkelige eller de ulykkelige? Han endte med at konkludere, at spørgsmålet ikke kunne besvares”

Den eneste historie er en smuk og sørgelig roman, der på meget elegant vis beskæftiger sig med kærlighedens forunderlige væsen. Kærligheden, som man ikke har lyst til at leve foruden, også selvom den måske ender smertefuldt. Som det retoriske spørgsmål lyder ved romanens begyndelse: ”Hvad vil du helst - elske mere og lide mere eller elske mindre og lide mindre? Det er, når alt kommer til alt, livets væsentligste spørgsmål.”

Siden sin debut i 1980 har Julian Barnes skrevet en lang række romaner og novelle- og essaysamlinger. Han har flere gange været nomineret til Man Booker-prisen, der er en af de mest prestigefyldte litterære priser i den engelsksprogede verden. I 2011 modtog han så endelig Man Booker-prisen for romanen Når noget slutter, som nok var den bog, der for alvor gjorde de danske læsere opmærksomme på hans forfatterskab. 

Af bibliotekar og litteraturformidler Therese West Boardman, Gentofte Hovedbibliotek.

Materialer