Fra filmen Blinded by the Light
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "Blinded by the Light"

14.02.22
Komediedramaet "Blinded by the Light" fra 2019 handler om en andengenerationsindvandrer og digterspire i Margaret Thatchers England i 1980’erne, der finder sin egen stemme ved at forelske sig i Bruce Springsteens musik.

Filmen er baseret på den britiske journalist Safraz Manzoors liv, som han beskrev i bogen "Greetings from Bury Park". Vi befinder os i 1987 – i trøstesløse Luton, en industriby 50 km nord for London. Dengang som nu en by med mange forskellige etniciteter og en medfølgende racisme.

Margaret Thatcher styrer nationen med hård hånd, arbejdsløsheden er enorm i provinsen og blandt unge mennesker, der forsøger at holde humøret højt med bobbet hår og letbenet popmusik. 

Her møder vi 16-årige Javed (Viveik Kalra), som er en noget introvert ung mand med forfatterdrømme. Han bor sammen med sin hårdtarbejdende pakistanske familie. Moren er syerske, faren arbejder på en bilfabrik. Søstrene går i skole, men er ifølge islamisk tradition snart giftemodne, og forældrene er i fuld gang med at finde passende mænd til dem.

Javed i filmen Blinded by the Light

Barndomsvennen Matt, har været på sommerferie på Ibiza, fået sig en kæreste og er kommet med i et popband. Javed må derimod knokle hele sommerferien og aflevere lønposen hos farmand.

Han mærker konstant byens racisme og sin traditionsbundne fars kvælende indflydelse. Sidstnævntes ambition for Javed er, at han skal blive ejendomsmægler eller advokat og for guds skyld holde sig på afstand fra den britiske ungdoms dekadente levemåde. Javed føler sig klemt mellem to kulturer og er ved at få nok.

Skelsættende gymnasietid

Efter sommerferien skal Javed starte på gymnasiet. Her møder han tre personer, der ændrer hans liv. Først hans engelsklærer, der opdager Javeds åbenlyse talent for at skrive. Hans tekster om frihed er rå og upolerede, men autentiske. Og så falder han pladask for den politisk venstreorienterede klassekammerat Eliza, der har gang i et ungdomsoprør overfor sine stok-konservative forældre.

Sidst men ikke mindst bliver han ven med karismatiske Roops – ligeledes af pakistansk afstamning – som låner ham to Bruce Springsteen-bånd, klassikerne "Born in the U.S.A." og "Darkness on the Edge of Town". Javed bliver som født på ny. Endelig er der er nogen derude, der forstår ham, og med walkmanen fastsat i buksekanten og on-ear-skumgummi-høretelefonerne om hovedet går Javed nu ned ad gaden med en nyfunden rytme i kroppen.

Pludselig tør han give sig hen til Eliza, sige fra over for hverdags-racismen, og et sted i horisonten aner han et liv i kunstens verden, langt væk fra provinshullet Luton. Det store spørgsmål er blot, om hans far når at spærre ben for ham inden.

Charmerende og kitsch

"Blinded By The Light" er på ingen måde fornyende, overraskende eller vildt sjov, men den bringer godt humør med sig. Faktisk er den bedst i de alvorlige scener, idet den formår at håndtere svære emner som racisme og Javeds anspændte forhold til sin far på en facon, hvor det giver filmen hjerte og autencitet.

Men frem for alt er den en bundcharmerende og velspillet feel good-film om ungdomsoprør via musikkens kraft, og så er den proppet med 80'er nostalgi. Hårspray, eyeliner, skulderpuder, sjove hatte, klare farver, der dyrkes af både piger og drenge. Kitschet ja, men også en fed tid med Pet Shop Boys, A-ha, Level 42, Døgnfluerne Debbie Gibson og Tiffany. Og så selvfølgelig "Bossens" langtidsholdbare tekster og musik.

"Blinded by the Light" rummer det hele.

Du kan se "Blinded by the Light" gratis på Filmstriben med dit biblioteks-login

Blinded by the Light filmplakat

"Blinded by the Light" er fra 2019.

Instruktør: Gurinder Chadha, der i 2002 brød igennem med filmen "Bedre end Beckham".

Baseret på bogen "Greetings from Bury Park" af Safraz Manzoor.

Medvirkende: Viveik Kabra, Kulvinder Ghir, Meera Ganatra m.fl.