Biblioteket anbefaler "Fortælling om et selvmord" af David Vann

Alaska er den ubarmhjertige scene for David Vanns romaner, og den barske natur spejles i hans karakterer og relationerne mellem dem.

Gennembruddet kom med Caribou Island (da. 2011), der egentlig er Vanns anden bog, og først i 2012 udkom på dansk hans utrolige debut Fortælling om et selvmord, der baserer sig på Vanns egen historie med en dreng, hans forældres skilsmisse og farens selvmord som omdrejningspunktet.

Historien fortælles i fem kortere fortællinger og en lang, hvor far og søn er flyttet ud på en isoleret og ubeboet ø i Alaska, og hvor et overraskende turning point vender op og ned på historien. Dette længere afsnit ”Sukkwann Island” er bogens absolutte mesterstykke. Med en sproglig nøjsomhed og uden forvarsler udvikler historien sig pludselig eksplosivt, mens tonefaldet forbliver uændret og så jævnt, at læseren må stoppe op og læse tilbage for at forstå de utænkelige ting, der sker. Således forstærker stilheden i sproget de dramatiske begivenheder. På samme måde, som Alaskas uforsonlige natur afdækker den grundlæggende ensomhed i mennesket.

Fortælling om et selvmord er en litterær kraftpræstation i sin skødesløse og chokerende omgang med erindring og fiktion og i sin måde at drive en historie helt ud over kanten og længere endnu – bogstaveligt talt.

Om David Vann

David Vann er født i 1966 på Adak Island, Alaska og er i dag professor ved University of Warwick. Fortælling om et selvmord er David Vanns debut, men udkom først på dansk året efter den mere kendte Caribou Island fra 2011. På dansk er senest udkommet Jord i 2014.

Af litteraturformidler Christine Fur Fischer, Gentofte Hovedbiblioteek 

Materialer