Biblioteket anbefaler "High-Rise" med Tom Hiddleston

11.02.19
Denne film om et luksushøjhus i London, hvis mikrosamfund kollapser og går i opløsning i isolation, klasseskel og ulighed, er baseret på den britiske forfatter J.G. Ballards dystopiske science fiction-klassiker af samme navn fra 1975.

Instrueret af britiske Instruktør Ben Wheatley fra 2015

På trods af alle dets ulemper, var Laing tilfreds med livet i højhuset,” her tager historien sin begyndelse med en voice over.  Beretningen kommer fra filmens hovedperson selv, lægen Robert Laing, spillet af Tom Hiddleston.

Laing sidder eftertænksomt, beskidt og udtæret på sin altan og griller en hund over bål, til lyden af klassisk musik. En grotesk og absurd scene, som viser hans moralske og personlige forfald.

Opgangene i bygningen er mørke, der er affald og lig alle vegne og det ligner mest af alt noget fra en krigszone. 

Herfra springer filmen tre måneder tilbage i tiden, hvor vi igen møder Robert Laing, som en selvsikker og succesfuld læge, der flytter ind i det nybyggede og højteknologiske højhus.

En bygning med alt hvad hjertet begærer, som swimmingpool, supermarked, en skole, squashbane og hurtige elevatorer til at transportere beboerne. Alt i polerede omgivelser.

På toppen af bygningen med en paradisisk tagterrasse, bor bygningens gudelignende arkitekt Anthony Royal, spillet af Jeremy Irons. Her gemmer han sig, med alle sine tegninger over bygningen og holder hof med overklassen på de øverste etager. På de nederste og i de mere mørke lejligheder bor de lavere klasser.

I begyndelsen ånder alt fred og ro. På de nederste etager, holdes der vilde hippiefester og på de øverste, holder aristokratiet deres fester med dyre drinks og klassisk musik.

I centrum af det hele er Robert Laing, der bliver rodet ind i en leg med overboerne, men også bliver involveret med beboerne fra de nedre etager.

Midt i idyllen, begynder der imidlertid at opstå nogle tekniske problemer i huset, der påvirker elevatorer og elektricitet. En utilfredshed begynder at ulme, på de nedre etager og misundelsen vokser og eskalerer med især Richard Wilder, spillet af Luke Evans, som drivkraften bag, med hans fysiske og intense vildskab.

Den pæne overflade krakelerer hos beboerne, både oppe og nede, og det udarter sig til sexorgier, druk, vold og hærværk. Undergangsstemning og kollektivt kollaps.

Filmen kan anbefales til dem, der gerne vil have en anderledes filmoplevelse. En flot sci-fi-film fyldt med klassisk musik og humor til undergangsstemningen.

Tom Hiddleston spiller sin rolle fremragende som Dr. Robert Laing.  Filmen har mange store navne med på rollelisten, bl.a. Keeley Hawes, Sienna Miller, Luke Evans og Elisabeth Moss, der alle spiller overbevisende og i nogle anderledes roller, end man normalt ser dem i, hvilket også gør filmen til en særlig oplevelse.  

Se filmen gratis på Filmstriben.

Af bibliotekar Lisa Stahlhut.


High-Rise, 2015. Instrueret af Ben Wheatley.

Materialer