Biblioteket anbefaler ”Pasfotos” af Einar Már Guðmundsson

25.07.18
Guðmundssons seneste roman Pasfotos er en dannelsesroman og en rejse gennem 1970’ernes Europa. I romanen trækker Guðmundsson på sin egen ungdomstid og begyndelsen på sit forfatterskab, og tegner samtidig et billede af en generation, der jagtede de store idealer.

Hovedpersonen Halli drager sammen med vennen Jonni fra Island til Norges fjelde for at grave grøfter og spare penge op til at rejse Europa rundt. Halli er en ung digterspire, sulten på livet og klar til store eventyr. Drømmene er store og idealerne intakte. Knut Hamsun er med som fast følgesvend i form af romanen Sult og Halli spejler sig i den desperate sultekunstner. Halli møder også kærligheden i skikkelse af den unge smukke Inga, som han senere i bogen tager sammen med til Grækenland, Italien og Paris.

Det danske forlag kalder Pasfotos for en lys og varm roman, hvilket jeg helt kan tilslutte mig. Man er i virkelig godt selskab med denne bog, som er fuld af både livsglæde, humor og håb. Og så er Pasfotos først og fremmest en hyldest til kærligheden og kunsten.

Einar Már Guðmundsson har selv udtalt om Pasfotos:

“Når svarene ikke er hjemme i stuerne, må man tage ud på vejene for at møde spørgsmålstegnene.” 

Det er en stor fornøjelse at følge Guðmundsson/Halli på denne rejse. En rejse styret af kærlighed og udlængsel og ikke mindst en rejse gennem minderne:

”Sådan er det i erindringen; og jeg har ingenting glemt. Nej, jeg har intet glemt bortset fra det, jeg har glemt; det kan jeg ikke huske. Jeg kan ikke huske, hvem det var, der sagde sådan, en kone fra Østlandet eller en berømt vismand. Hvad forskel gør det?

Jeg havde under alle omstændigheder ikke forventet noget. Det hele kom fuldstændig bag på mig, og hvis jeg forstod noget af det, forstod jeg det først bagefter. Sådan opfører minderne sig. De bader alt i dagslys og sol, og så gør det ingen forskel, om det regner.”

Om Einar Már Guðmundsson

Einar Már Guðmundsson (f. 1954) regnes for at være en af Islands – eller rettere Nordens – største nulevende forfattere. Han debuterede med digtsamlingen Frankensteins kup i 1981. Siden har han udgivet både noveller, digte, romaner og essays, teater- og filmmanuskripter.  Hans bøger er oversat til omkring 30 forskellige sprog. Næst efter nobelpristageren Halldór Laxness, er Guðmundsson Islands mest oversatte forfatter. Guðmundsson fik sit folkelige gennembrud i 1993 med romanen Universets engle, som indbragte ham Nordisk Råds Litteraturpris. I 2012 modtog Guðmundsson Det Svenska Akademis Nordiske Pris – prisen kaldes populært for Den lille Nobelpris. I 2017 blev han slået til Ridder af Dannebrog.

Af bibliotekar og litteraturformidler Therese West Boardman, Gentofte Hovedbibliotek.

Materialer