Bøger, der får dig i julestemning

05.12.23
Juleferien ligger lige om hjørnet! Her får du fem stemningsfulde anbefalinger til julelæsningen fra bibliotekets litteraturformidler, Therese.

Andvake af Jon Fosse

"Andvake" er den bevægende fortælling om det unge par Alida og Asle, som desperat forsøger at finde arbejde og et sted at bo. Alida venter barn, men ingen vil give hende og kæresten logi. "Andvake" er en intens omskrivning af beretningen om Maria og Josef og en rammende fortælling om det at være udstødt, men mest af alt er det en smuk skildring af livet og kærligheden.

Legenden om juleroserne af Selma Lagerlöf

"Legenden om juleroserne" er et af Selma Lagerlöfs mest kendte og elskede eventyr, som altid hører julen til. Den mørke vinterskov forvandles til den smukkeste have og eventyret bliver dermed en tidløs fortælling om julens mirakel, og om godhedens og troens kraft.

Dejlig er jorden af Marit Tusvik

B.S. Ingemanns smukke salme "Dejlig er jorden" er en elsket julesalme og bliver også ofte brugt ved begravelser. Marit Tusviks roman "Dejlig er jorden" er en poetisk og sansemættet erindringsroman om fortællerens tidlige barndom i 1950’erne i en lille norsk fjordby. En hyldest til livet, men også en beskrivelse af tilværelsens smerte og forgængelighed.

Vinter- og julefortællinger af Siegfried Lenz

"Vinter- og julefortællinger" foregår dels i Masurien og dels på Als, og omhandler efterkrigstidens fattige familier og tiden derefter. Der er meget elendighed, men også meget glæde over de små ting i tilværelsen: To ældre mænd, der sidder i fængsel for tyveri og ildspåsættelse, giver sig selv juleferie ved hjælp af et gammelt brød. En flygtningefamilie holder jul i en faldefærdig barak, hvor et stykke kul sikrer julestemningen. En soldat fra krigen får arbejde som julemand og møder fortiden.

Alle fortællingerne omhandler en meget svær tid, men alligevel er de fortalt med en stor varme og et forløsende humoristisk blik.

Auggie Wrens julefortælling af Paul Auster

"Auggie Wrens julefortælling" er den skønne og rørende historie om en ung tyv, en gammel blind kvinde, en tabt tegnebog og en julemiddag. Alt vendes på hovedet i denne varme og usentimentale fortælling om et tilfældigt møde mellem to mennesker.

Hvad er en god gerning? Hvad betyder det at stjæle? Hvad betyder det at give? Hvad er løgn? Hvad er sandhed?

Novellen indgår i bogen "Smoke & Blue in the Face".

Tags