Dødevaskeren af Sara Omar

Dødevaskeren er en stærkt og modig fortælling om et udsat pigeliv.

I romanens tilegnelse står der: ”Til Frmesk. Pigen, der i mange år har levet som fange i mit hjerte”.

Den nyfødte pige Frmesk er uønsket af sin far på grund af sit køn. Herudover er hun mærket for livet på grund af en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet? Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til at kunne overleve indgrebet. Men endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre.

Frmesks mormor Gawhar er dødevasker. Det betyder at hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder der er dræbt i vanære og skam. Frmesks morfar er pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen, men besidder et mangfoldigt bibliotek. Det er et kærligt hjem, som dog kun for en tid er i stand til at skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der ubønhørligt nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had. Dødevaskeren er en voldsom og velskrevet roman, der ikke blot er et fint stykke litteratur, men samtidig et vigtigt vidnesbyrd.

Om Sara Omar

Omar, der er født i 1986, er dansk-kurdisk. Hun har boet i Danmark siden 2001. Hun er født og opvokset i Kurdistan, men måtte flygte derfra i slutningen af 1990’erne på grund af krig. Sara Omar er kandidatstuderende i statskundskab, sidder i Expert Advisory-panel for Arts & Globalization og er bestyrelsesmedlem ved nogle af Danmarks kvindeorganisationer og -foreninger. Hun har tidligere bidraget med digte til henholdsvis Ord på flugt udgivet af Dansk PEN i 2016 og det svenske Kritiker i 2014. Dødevaskeren, der udkommer på Politikens Forlag, er hendes romandebut.