Christiansborg og Borgen DVD
Foto: Anders Hviid

Er du vild med "Borgen"?

Spin, politik og kampen om magten. "Borgen" er tilbage i dit TV, men hvad skal du læse eller se, mens du venter på næste afsnit?

Efter en lang pause er "Borgen" tilbage med fjerde sæson, som har fået undertitlen "Riget, Magten og Æren". 

Birgitte Nyborg er nu udenrigsminister, og hun har svært ved at dele magten med den nye fremadstormende statsminister. Denne gang er det olie i den grønlandske undergrund, der er midtpunkt for en stor politisk sag. Det kan vælte Birgitte af posten, hvis hun ikke spiller sine kort rigtigt. 

Her er nogle bud på, hvad du kan læse eller se, mens du venter på næste afsnit i serien.

Kronprinsessen

Der er politisk højspænding på hver side og et velskrevet medrivende plot i Hanne-Vibeke Holsts magttrilogi: "Kronprinsessen", "Kongemordet" og "Dronningeofret". Her er omdrejningspunktet politik og politisk spin. Alt det der foregår i kulissen før og efter pressemøderne.

Trilogien går tæt på forholdet mellem journalister og politikere og ikke mindst hele spørgsmålet om at være kvinde i politik. Serien blev et stort hit og er også filmatiseret i samarbejde med svensk tv. 

Her finder du Hanne-Vibeke Holsts trilogi

Her finder du Magttrilogien på film

The future is female 

I "Borgens" fjerde sæson bruger statsminister, Signe Kragh, flittigt hashtagget #thefutureisfemale. Men det er ikke uden omkostninger at være kvinde i politik. Det kommer politisk kommentator Anne Sofie Allarp ind på i sin politiske thriller "Falske Stemmer".

Her har formanden for Arbejderpartiet, Ulla Bjerg Petersen, problemer med partiledelse og fløjkrige, da hun modtager et afpresningsbrev med beskyldning om valgfusk ved den urafstemning, som gjorde hende til formand. 

Her finder du Anne Sofie Allarps politiske thriller "Falske Stemmer"

I Christian Tornbakkes politiske thriller "Det godes pris" bliver den kvindelige statsminister afpresset med nogle meget pikante billeder. Den fallerede journalist Jon Bremer prøver at opklare sagen, men det får vidtrækkende politiske konsekvenser. 

Her finder du Christian Tornbakkes politiske thriller "Det godes pris"

Kongekabale 

I Niels Krause-Kjærs politiske spændingstrilogi: "Kongekabale", "Mørkeland" og "Fandens forår" er vi på Katrine Fønsmarks hjemmebane. Her er vinklen de journalistiske afsløringer af, hvad der foregår bag facaden på Christiansborg. 

Her finder du Niels Krause-Kjærs politiske trilogi

Kongen over dem alle – Filmklassikeren

Hvis du godt kan lide "Borgens" blanding af politik og journalistik, så må du ikke snyde dig selv for klassikeren over dem alle, nemlig filmen "Alle præsidentens mænd". Robert Redford og Dustin Hoffman har hovedrollerne som de to unge journalister Bernstein og Woodward, der begynder at grave i det, der blev til Watergate-skandalen og Nixons fald. 

En smuk og velkomponeret film, der viser det slidsomme arbejde med at finde kilder før internettets tid.

Her finder du filmen "Alle præsidentens mænd"

Grønland – klima eller profit?

I Borgens fjerde sæson spiller Grønland en central rolle. Interne magtkampe, klimakrisen og kostbare fossile brændstoffer sætter Rigsfællesskabet under pres.

Morten Hesseldahls spændingsroman "Mørket under isen" har samme tematikker. Det er en politisk thriller, hvor en elitesoldat konfronteres med sin barndom og ungdom i Grønland og må agere undercover i et forandret barndomsland med storpolitiske, sociale, kulturelle og klimapolitiske spændinger. 

Her finder du Hesseldahls "Mørket under isen"

I "Nukaakas kabale" af Helle Vincentz møder vi den dansk-grønlandske Nukaaka Nielsen. Hun er enlig mor og chef i Grønlands Råstofdirektorat. Hun bliver truet af folk, der ikke står tilbage for at slå ihjel i forsøget på at bestemme, hvem der får magten over den grønlandske undergrund. 

Her finder du "Nukaakas kabale"

Materialer