Fjodor Dostojevskij
Foto: Vasily Perov / Wikimedia Commons

Fjodor Dostojevskij 200 år

Den verdensberømte russiske forfatter, Fjodor Dostojevskij, ville være blevet 200 år i år – faktisk fylder han år både den 30. oktober og 11. november. Forvirret? Læs med her.

Kender du det? Dostojevskij har stået på læse-ønskelisten i flere år. Med en vis ærefrygt er du gået forbi D-hylderne på biblioteket med murstensromanerne og har tænkt, er det nu? Men du har endnu aldrig fået læst en hel roman af Dostojevskij.

Måske er det i år, du skal tage springet?

Tine Roesen, der er lektor i russisk litteratur og Dostojevskij-ekspert mener i hvert fald, at den store forfatter både er aktuel og til at gå til for nutidens læsere:

"Hvis man sænker paraderne og går mere uhøjtideligt til forfatteren, vil man opdage, at han skrev konkret og realistisk om mennesker til mennesker. Nutidens læsere kan finde både genkendelse og humor i hans værker."

Læs Tine Roesens artikel, Fjodor Dostojevskij – en tidløs fødselar, hvor hun fortæller, hvorfor Dostojevskij også vækker genklang i dag.

Dostojevskij 200 år

Og måske er det netop i år, den skal læses – den roman. Det er nemlig i 2021, vi fejrer 200-året for Dostojevskijs fødsel. Og den kan fejres både den 30. oktober ifølge den julianske kalender – og den 11. november ifølge den gregorianske (som er den, vi bruger).

Er det nu, det skal være? Så har vi håndplukket et udvalg af Dostojevskijs værker til dig, som du finder længere nede på siden. Og der er mange flere, hvis du lægger vejen forbi biblioteket.

Dostojevskij på Gentofte Bibliotekerne

På Gentofte Bibliotekerne markerer vi selvfølgelig også Dostojevskijs fødselsdag med to arrangementer:

Galskab og helligt vanvid hos Dostojevskij - 25. november på Vangede Bibliotek

I anledning af forfatterens 200-års jubilæum introducerer foredragsholder Jesper Nyeng (ph.d.-studerende i russisk litteratur på Københavns Universitet) Dostojevskijs forfatterskab med udgangspunkt i to berømte galskabsværker: Kældermennesket (1864) og Idioten (1868-69).

Book din billet til Dostojevskij-foredraget her

Fjodor Dostojevskij 200 år - 8. december på Gentofte Hovedbibliotek

Denne aften kan du høre Marie Tetzlaff fortælle om det vigtige arbejde at oversætte Dostojevskij. Hun er kommet i Rusland i mere end 40 år og har senest været leder af Det Danske Kulturinstitut i St. Petersborg fra 2018 til 2020. 

Marie Tetzlaff har oversat en lang række af de russiske klassikere til dansk, ligesom hun i 1995 udgav bestseller-biografien om Katarina den Store.

Book din billet til arrangementet her

Oprindeligt skrevet af Stevns Bibliotekerne.

Materialer