Charles Dickens skrev romaner, hvis figurer har en særlig evne til at løsrive sig fra siderne og få deres eget liv.
Charles Dickens skrev romaner, hvis figurer har en særlig evne til at løsrive sig fra siderne og få deres eget liv.

Kom i julestemning med Charles Dickens

07.12.16
Charles Dickens er Victoriatidens store sociale satiriker, moralist og idealist. På lørdag vækker vi hans bøger til live, når Hovedbiblioteket holder Dickens' Jul.

Charles Dickens skrev romaner, hvis figurer har en særlig evne til at løsrive sig fra siderne og få deres eget liv. På lørdag den 10. december gæster romanfigurerne Hovedbibliotekets julestue, hvor der også vil være engelsk kagebord, oplæsninger og Christmas carols. Se program her.

Gav tyve og prostituerede en stemme

Dickens måtte som barn se sin far blive sendt i gældsfængsel, mens han selv blev sendt på tvangsarbejde på en sværtefabrik. Han voksende op og blev en af Englands mest elsekde forfatter berømt for at give folk eller grupper, der normalt ikke blev hørt i samfundet i den Victorianske tidsalder, et ansigt og en stemme. Børn, tyve, prostituerede, fabriksarbejdere og tiggere kom til live i Dickens romaner.

For at komme i den rette victorianske stemning har vi her samlet nogle af Dickens store værker.

Oliver twist

"Oliver Twist" er historien om den forældreløse Oliver, der bliver født på en fattiggård, hvor han og de andre børn lever under umenneskelige forhold. Han undslipper og rejser til Victorietidens London. Her lever han blandt tyve og prostituerede i de fattigste dele af byen. Dickens skrev "Oliver Twist", da han var 25 år, og romanen var en del af Dickens' kritik af den frygtelige engelske fattiglov fra 1834. Romanens figurer og scener er blevet moderne myter, og fortællingen er både blevet adapteret til flere film og teaterstykker. 

David Copperfield

"David Copperfield" er Dickens’ store episke dannelsesroman, der rummer flere selvbiografiske træk - titlens initialer, DC, er de omvendte af forfatterens navn. Værket handler om David Copperfields flagrende liv, fra han bliver født til han finder sin rette plads i livet som forfatter og gifter sig med ungdomsveninden Agnes. Værket er blandt andet kendt for at rumme nogle af de bedste barndomsskildringer i litteraturhistorien, og bogen var også Dickens’ egen yndlingsbog. 

Strenge tider

Her besøger vi den fiktive, tågede industriby Coke Town. Romanen skildrer de fattige arbejders liv både i og uden for fabrikken, og også hvordan overklassen udnytter arbejderne. Dickens viser i ’Strenge tider’, hvordan arbejdernes liv og trivsel er forbundet med det klasseinddelte industrisamfund. Sympatien ligger tydeligt hos arbejderne, der foruden bedre levevilkår også skulle have mere underholdning og glæde i deres hverdag.

Et Juleeventyr

Dickens er naturligvis kendt for romanen "Et juleeventyr" med historien om den sure fedtemikkel Ebenezer Scrooge, der efter flere natlige besøg til sidst finder juleglæden. Dickens selv elskede jul og mente, at julen var en tid til glæde og fejring – og en tid, hvor man skulle tænke på de fattige og hjælpe de, der led.

Dickens’ værker handler overordnet om kampen mellem gode og onde kræfter. Romanerne er derfor fyldt med kærlige, hjælpsomme og mindeværdige figurer, og derfor rigtig godt selskab i juleferien – og resten af året. 

Dickens i december på Gentofte Bibliotekerne

Hovedbiblioteket og Ordrup Bibliotek sætter fokus på Dickens i december måned. Udover den store julestue på Hovedbiblioteket lørdag den 10. december kl. 11-15, kan du komme til booktalk i Dickens' tegn på Ordrup Bibliotek. Ordrup Bibliotek viser filmatiseringer af de store Dickens-romaner, og der er også noget for børnene.

Læs om alle Dickens-aktiviteterne her. 

 

Materialer