Litteraturformidlerens Top 10 - Christine

18.12.20
I de kommende dage frem til jul vil bibliotekets litteraturformidlere præsentere hver deres Top 10 over bøger, de har nydt at læse i det forgangne år, og som de ønsker at dele med vores læseglade brugere.

Nogle af bøgerne kan lånes på e-reolen, mens andre kan bestilles til afhentning på Hovedbiblioteket. 

Se de ekstraordinære åbningstider for Hovedbiblioteket her på vores hjemmeside.

Se litteraturformidler Thereses top 10 her på vores hjemmeside.

Se litteraturformidler Pauls top 10 her på vores hjemmeside.

God læselyst – og glædelig jul!

10. Søren Staal Balslev: De rensede

Det er næsten for overvældende at læse Søren Staal Balslevs debutroman De rensede midt under coronaens hærgen verden over.

Romanen udkom i september 2019 og blev hurtigt uhyggelig aktuel, da coronavirus spredte sig til alle hjørner af verden. Balslev opstiller dog et barskere scenarie, hvor en dødelig pandemi på kort tid har udslettet det meste af verdens befolkning, og samfundet, som vi kender det, er gået under.

Bogen foregår nogle år senere, og handler om en lille familie med far, mor og teenagedatter i København og deres kamp for fortsat at overleve i en by, hvor anarki hersker. Voldelige militser hærger omkring Hovedbanegården, og hovedstaden har fået et nærmest tropisk klima og er groet til i grønne vækster. Familien undgår andre mennesker ved at holde sig til øde områder i udkanten af København. De går på rov i butikker for at skaffe mad og andre nødvendigheder, men lever meget spartansk i en ny virkelighed, hvor ingen moderne bekvemmeligheder findes længere.

En aktuel og særdeles spændende bog, hvis man har hang til dystopier.

9. Yahya Hassan: YAHYA HASSAN 2

Yahya Hassan debuterede som kun 18-årig med digtsamlingen YAHYA HASSAN, der endte med at blive den bedst sælgende digtsamling nogensinde i Danmark. Forfatteren bag de hårdtslående digte var opvokset i et voldeligt hjem i Aarhus Vest med en kriminel løbebane, der truede med at løbe løbsk. Det gjorde den så sidenhen.

Efter flere domme, fængsel og en frivillig anbringelse på den lukkede afdeling, udkom i november 2019 overraskende YAHYA HASSAN 2 uden forvarsel fra forlaget. Den tager tråden op fra debuten og fortæller i samme stil om tiden efter gennembruddet som digter og om skismaet mellem en barndom med vold, fattigdom og kriminalitet og livet som feteret og meget ung forfatter, der vælter sig i opmærksomhed, taletid, anerkendelse, forbindelser og pludselige penge.

I februar i år blev Hassan nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, men få måneder senere blev han fundet død i sin lejlighed. Han nåede ikke at fylde 25 år.

8. Jonas Eika: Efter solen

Jonas Eika er født i 1991, uddannet fra Forfatterskolen og har hurtigt markeret sig som en ny og anderledes stemme i dansk litteratur. Efter Solen fra 2018 er hans anden bog og indbragte ham en lang række priser, hvoraf den største er Nordisk Råds Litteraturpris i 2019.

Og det er ganske fortjent, for Efter Solen er en meget læsværdig og meget særpræget bog. Som læser er man forført af det eksotiske og originale i historierne, mens man foruroliges over aldrig at vide, hvor teksten bevæger sig hen. De fem noveller i bogen er hver især et lille ejendommeligt univers, der udforsker grænserne for den menneskelige eksistens og for verden, som vi kender den.

Med et snert af sci-fi er novellerne eksperimenterende helt ned på ordvalg og helt op på det overordnede plan, hvor de i kraft af deres miljøer etablerer en kritik både af samfundets udnyttelse af jordens ressourcer og af menneskenes udnyttelse af hinanden.

7. Toni Morrison: Elskede

Den amerikanske forfatter Toni Morrison blev født i 1931 og døde i 2019. Hendes bøger beskriver det sår, som slaveriet er i amerikansk historie og i den sorte amerikanske befolknings bevidsthed.

Hendes mest kendte roman, Elskede, fra 1987 vandt Pulitzerprisen, og i 1993 modtog Morrison Nobelprisen i litteratur som den første – og indtil videre eneste - afro-amerikanske kvinde.

Elskede handler om den undvegne slavekvinde Sethe, der forsøger at slå sine fire børn ihjel, da slavefangeren finder frem til hende. Af kærlighed til dem, så ikke de skal leve under de samme forhold, som hun har levet under. Så hellere døden. Et af børnene når hun at slå ihjel, de andre overlever.

Elskede er en mavepuster af en roman skrevet i et lysende poetisk sprog. Morrison skriver både fra den sorte kvindes og den sorte mands synspunkt, og med en empati og en smerte, der gør det relevant for alle at læse hendes bøger.

6. Hiromi Itõ: Vildgræs ved flodlejet

Hiromi Itō er en af Japans vigtigste og vildeste nulevende digterstemmer, og digtromanen Vildgræs ved flodlejet, som udkom på japansk i 2005 og på dansk i 2018, er et hovedværk i hendes forfatterskab. Olga Ravn har været med til at skrive efterord til bogen.

Itõ udfolder et univers, hvor mennesker og planter, liv og død smelter sammen i et på alle måder grænseoverskridende miljø. Kroppens og naturens funktioner er ankeret i digtet, der handler om en mor, der rejser med sine børn fra flodlejet i Japan til ødemarken i Californien og tilbage til flodlejet for at se kirsebærtræerne blomstre. Samtidig skaber Itõ poetiske naturbilleder, der lader naturen sejre over mennesket og dermed udtrykker økokritikkens holdning til naturen og mennesket.

Itō er født i 1955 i Tokyo og debuterede i 1978 som en del af en ny bølge af radikal feministisk litteratur i Japan.

5. Olga Ravn: Mit arbejde

Olga Ravn er prisbelønnet forfatter til både digte og romaner. Hendes seneste bog, Mit arbejde fra eftersommeren 2020, er skrevet i tiden, efter hun blev mor første gang og i den forbindelse oplevede angst og en efterfødselsdepression på egen krop.

Bogen er mange forskellige ting i en stor monstrøs - og indimellem uskøn – blanding. Den er fx en kamp om retten og tiden til at skrive uden at være en dårlig mor. Om hvad der sker i kvindekroppen under graviditet, fødsel, amning og i et parforhold, hvor faren til barnet insisterer på, at forældrene er fuldstændig ligestillede, mens moren, fortælleren, oplever at det er langt fra hendes virkelighed.

Ravn siger selv, at hun har skrevet den bog, hun selv gerne ville have læst, inden hun blev mor. En bog, der ikke forskønner moderskabet, men fortæller bagsiden af glansbilledet, det ellers usagte og tabubelagte.

4. Carsten Müller Nielsen: De døde fylder dagene med en smag af mønter

Carsten Müller Nielsens roman fra 2019, De døde fylder dagene med en smag af mønter, vandt DR Romanprisen i sommer, og handlingen udspringer af ulykken på atomkraftværket Tjernobyl i 1986.

Fortælleren er en soldat, der var med som chauffør efter atomulykken og fragtede mandskab og udstyr ind og ud af den forurenede zone omkring atomkraftværket. Da han senere får konstateret lymfekræft, skiller han sig af med alle sine ejendele, forlader sin lejlighed og rejser til Estland, hvor han opsøger en prostitueret på et værtshus og betaler hende for at sidde sammen med sig en hel nat indtil solopgang, mens han fortæller sin historie.

Historien er fragmenteret og detaljeorienteret. Mormorens lille hus i skoven. Bøgerne, hun har i sin reol. Detaljerne omkring ulykken og det efterfølgende slukningsarbejde. Det er skræmmende og tankevækkende. Stille fortælles der om de menneskelige konsekvenser. Og om naturens sår, der langsomt heler og derefter står tilbage - uberørte af mennesker.

3. Hanne Højgaard Viemose: HHV FRSHWN - Dødsknaldet i Amazonas

Hanne Højgaard Viemose har tre romaner og en række identiteter på samvittigheden. Hendes bøger overskrider grænserne mellem fiktion og virkelighed og fletter ved brug af begge dele et univers sammen, der går igen i hendes tre romaner.

I HHV FRSHWN hedder hovedpersonen Hanne, når hun bor i Gellerupparken eller i København med sine to små drenge, og Anita, når hun som ung antropologistuderende rejser dybt ind i Amazonas jungle. Derudover nævnes også en Ann Virmosch, en Ana Viemoza og en Hanneh Veehmosch. Bogen er fyldt med nerve, nærvær, ægthed og nødvendighed, men også med skøre ordlege, galgenhumor og skræmmende og usandsynlige beretninger.

Højgaard Viemose er en unik ny stemme i dansk litteratur, som man bør stifte bekendtskab med – hvis man da ikke er for sart. Bogen var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020.

2. Matias Faldbakken: Vi er fem

Norske Matias Faldbakkens roman Vi er fem, der udkom på dansk tidligere i år, er en af de senere års mest originale værker i nordisk litteratur. Tormod har etableret sig med ungdomskæresten Siv og fået to børn, bygget et hus og en tømmervirksomhed med sin far, men oplever et tomrum efter al den etableren sig. Der mangler noget i den lille familie, og så de får hunden Snusken. Så er de fem.

Men da Snusken pludselig forsvinder, er det igen op til Tormod at fylde tomrummet i familien ud, og denne gang er der mere mystiske kræfter på spil, da en klump ler blandet med gødning til underholdning for børnene udvikler sig i en overraskende livlig retning.

Det er ren doktor Frankenstein, men selve familiedynamikken i Tormods familie spiller en interessant birolle med subtile karakteristikker af de drivkræfter, der er på spil i en gennemsnitlig familie i udkantsnorge.

Matias Faldbakken er, udover forfatter, en anerkendt billedkunstner. Vi er fem var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020.

1. Karin Smirnoff: Jeg tog ned til bror

Svenske Karin Smirnoffs debutroman Jeg tog ned til bror er en af den slags bøger, man læser i ét hæsblæsende stræk, med tilbageholdt åndedræt.

Den er nemlig en usædvanlig helstøbt roman med både sproglig innovation, vild nordisk natur, en voldsom kærlighedshistorie og en barsk familiefortælling, som gradvist fremkaldes, da fortælleren Jana tager tilbage til barndomsgården, hvor hendes tvillingebror Bror stadig bor. Noget husker hun fra sin barndom, noget husker hun ikke, men langsomt åbenbares minderne for hende og samles til et smertefuldt puslespil.

Bogen kombinerer stemningen af søvnig stilstand i en landsby i Nordsverige med et handlingsmættet fortælleflow.

Jeg tog ned til bror er første bog i en trilogi om Jana Kippo, og indtil nu den eneste, der er oversat til dansk. Den modtog de svenske boghandleres Book of the Year Award og er solgt i mere end 350.000 eksemplarer i Sverige.

Karin Smirnoff er tidligere journalist, men overtog i 2013 en tømmerhandel i Piteå.

Materialer