Tag med til Nigeria

23.02.20
I marts sætter Jægersborg Bibliotek fokus på det frodige, vestafrikanske land, Nigeria, der er rigt på naturlige såvel som kulturelle ressourcer. Få bogtips og overblik over arrangementer.

Nigeria har siden 1999 været et demokratisk land, der i høj grad kigger mod den vestlige verden for inspiration. Men vi bør også kigge den anden vej. F.eks. er Nigerias filmindustri, Nollywood, den andenstørste i verden, næstefter Bollywood, og mange forfattere fra Nigeria har i de seneste årtier vundet stor respekt fra omverdenen. Biblioteket giver dig et overblik over arrangementer i marts og nederst får du tips til gode bøger af tre prisvindende bestseller-forfattere, Chimamanda Ngozi Adichie, Ben Okri og Chigozie Obioma.

Arrangementer

Foredrag: Nigeria - Afrikas litterære stjerne

Lektor emerita ved RUC, Bodil Folke Frederiksen, fortæller om nigeriansk litteratur gennem tiden. Udviklingen fra mundtlige overleveringer i lokalsamfund til globale bestsellere er historien om en levende nigeriansk litteratur og om et samfund, hvis rige kulturelle arv bidrager med nyt til vestens forståelse af moderne kultur.

Torsdag 5. marts kl. 19-20.30.

Foredrag og film: Black Gold af Jeta Amata

Nigerias filmindustri, Nollywood, er verdens andenstørste filmindustri næstefter Bollywood, og den har for længst givet Hollywood baghjul, hvad angår mængden af producerede film. Alle filmene fortæller på forskellig vis historien om et land i hastig udvikling. I samarbejde med Rasmus Brendstrup fra Cinemateket viser Jægersborg Bibliotek to udvalgte film fra Nigeria. Den første film, Black Gold, introduceres af Rasmus Brendstrup, der ved samme lejlighed holder et kort foredrag om Nollywood. 

Black Gold tager afsæt i en dramatisk gidseltagning i Californien. Menneskeliv for retten til Nigerias olie, lyder kravet. Hjemme i Niger-deltaet opstår samtidig en protestbevægelse. Et kritisk, men afbalanceret blik på en skæv verdensorden – og på frihedens pris. Med bl.a. Billy Zane og Tom Sizemore i biroller.

Onsdag 11. marts kl. 18.15-21.

Foredrag: Nigeria før og nu

Med en fortid som stammesamfund har Nigeria nu samlet sig til ét land, der skuer udad mod resten af verden. Med flere industrier baseret på naturressourcer, og et stigende antal udenlandske investorer fra f.eks. Kina, har landet adgang til stor rigdom. Men det hærges samtidig af samfundsproblemer som konflikter, terrorisme, korruption, sygdom og fattigdom. Lektor Niels Kastfelt fra Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet fortæller om Nigerias samfundsforhold før og nu.

Torsdag 12. marts kl. 18.30-20.

Film: The Amazing Grace af Jeta Amata

Alle kender hymnen Amazing Grace, men de færreste kender dens afrikanske rødder. Dette 1700-tals-epos handler netop om slavehandleren John Newton, der i kolonien Calabar (i det nuværende Nigeria) sætter tekst til den smerteligt smukke melodi, han hørte slaver synge. Selv faldt han også for en kvindelig slave.

Onsdag 18. marts kl. 19-21

Materialer