
Biblioteket anbefaler B.S. Ingemanns 'Åndeverdenens dårekiste'
Bernhard Severin Ingemann (1789-1862) står centralt i den danske litteraturhistorie som salmedigteren, hvis Morgen- og Aftensange med Georg Brandes’ ord ”var uforgængelige”. Han skrev også flere historiske romaner, der i hans samtid var umådeligt populære og fortsatte med at være det op gennem det 20. århundrede. Men Ingemann havde også en litterær skyggeside, og han stod bag de første danske gyserfortællinger midt i den idylliserende biedermeier-romantik. Ingemanns fortællinger indeholder alt fra labyrintiske mareridt, dobbeltgængere, forbandede huse, okkulte ritualer, ligkogere, gravskændere, varulve, levende dødeog spøgelser
Fortællingerne er skrevet med en form for irrationel eller førrationel stemning, hvor man ikke skal forsøge at forstå alt, der sker – men snarere lade ens fantasi dvæle ved den mere hemmelighedsfulde side af menneskets natur, og så bærer de præg af en stærk tekstlig selvbevidsthed.
Litteraturpanel om Åndeverdens dårekiste
Åndeverdens dårekiste, der udkom i 2018, er den første samling, der er dedikeret udelukkende til denne ejendommelige side af Ingemanns forfatterskab. Vi har inviteret Anders Jørgen Mogensen fra forlaget Escho, Lasse Skjold Bertelsen fra forlaget Sidste Århundrede og Atlas og Kamilla Löfström, der er litteraturanmelder ved Information og ekstern lektor på Københavns universitet til en diskussion om fortællingernes særegne status og betydning i dansk litteratur.