Bøger, der minder om din yndlingsserie

Der er rigtig god mulighed for at dykke ned i både e- og lydbøger, der minder om din yndlings tv-serie. Vi sætter fokus på fire populære tv-serier og giver tips til bøger inden for samme genre.

The Handmaid’s Tale

Den populære HBO-serie, der bygger på Margaret Atwoods roman The Handmaid's Tale, er lige nu aktuel med en tredje sæson. Det dystopiske samfund, Gilead, er på én og samme tid både dybt foruroligende og yderst interessant at følge.

 • Kraften af Naomi Alderman: i denne roman er rollerne vendt på hovedet; i et matriakalsk styre har unge teenagepiger fået evnen til at give kraftige elektriske stød, og traditionelle magtbalancer forskydes.
 •  Alias Grace af Margaret Atwood: den 16-årige tjenestepige Grace Marks anklages for at være medskyldig i mord, og tvivlen om den unge piges uskyld kryber uhyggeligt igennem hele romanen. Bogen findes også som en Netflix-serie.
 • Vox af Christina Dalcher: denne bogs præmis og begyndelse minder meget om The Handmaid's Tale. I et dystopisk Amerika må kvinder kun tale maks. 100 om dagen. Snart må de heller ikke længere gå på arbejde, og unge piger forbydes at lære at læse og skrive.

Boglister der minder om Handmaid's Tale: Bogliste: Utopier og dystopier i litteraturen (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk, Bogliste: Science fiction (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk) og Boglister: Filmatiserede science fiction romaner (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk).

Big Little Lies

Endnu en aktuel HBO-serie, som også er baseret på en roman. I dette tilfælde Big Little Lies af Liane Moriarty (bog). Seriens fortælling om de fem forstadsfruer, der pludselig involveres i et mistænksomt mord, er en klassisk, gribende thriller, hvor spændingerne imellem karaktererne er mindst lige så nervepirrende som efterforskningen.     

 • Den tavse kvinde : psykologisk thriller om et ægteskab, der på overfladen ikke er til at sætte en finger på, men som lige så stille krakelerer, da Jodis mand Todd gør en anden kvinde gravid.
 • The Couple Next Door af Shari Lapena: endnu en ægteskabs-thriller. Parret Anne og Marco har det hele, men da der sker en uventet forbrydelse til et middagsselskab ved naboen, vendes alt på hovedet.  
 • The Fifth Letter af Nicola Moriaty: fire veninder beslutter sig for hver især at skrive deres allerdybeste hemmeligheder ned i et anonymt brev, men pludselig dukker et femte brev op.   

Boglister der minder om Big Little Lies: Bogliste: Domestic Noir (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk) og Bogliste: Stærke Kvinder (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk).

Sharp Objects

HBO-serien, der er baseret på Gillian Flynns roman, gav alle seere gåsehud med dens uforudsigelige plot twists og utilregnelige karakterer.

 • Annabelle af Lina Bengtsdotter: ligesom i Sharp Objects vender hovedpersonen i denne krimi, kriminalinspektør Charlie Lager, tilbage til sin barndomsby efter den syttenårige Annabelle forsvinder på mystisk vis.  
 • Lying in Wait af Liz Nugent: en roman hvor mørke hemmeligheder gemmer sig lige under overfladen – eller nærmere bestemt bag hjemmets fire vægge.   
 • Skruestikken af Flynn Berry – en thriller om et kompliceret søskendeforhold. Nora finder sin søster brutalt myrdet, og i sin søgen efter drabsmanden, må hun sideløbende bearbejde sin sorg og sit forhold til den afdøde søster.

Boglister der ligner Sharp Objects: Bogliste: Mødre og døtre (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk), Bogliste: Psykologiske thrillers (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk) og Bogliste: Psykisk sygdom (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk).

The Rain

Netflix-serien The Rain er aktuel med sæson 2. I en dystopisk fremtid truer en dødelig virus med at udslette jordens befolkning. Den dødelige virus er næsten umulig at undslippe, da den spredes gennem regn.

 • Et sekund ad gangen af Sofia Nordin: efter en epidemi er Hedvig på 13 år den eneste overlevende. Men kan det virkelig passe, at hun er helt alene?
 • Over sløret af Nicole Boyle Rødtnes: denne ungdomsroman foregår også i en dystopisk fremtid. Her er jorden blevet ødelagt af forurening og stråling, og ilt koster penge. De to hovedpersoner Troy og Shay kæmper for at skaffe ilt nok til at overleve. Bogen er en del af serien Ilttyv.
 • Stjernetider af Gerd Rindel: sci-fi ungdomsroman, der foregår efter en altødelæggende stjernekatastrofe. Romanen følger Justin og Maria i deres søgen efter et samfund og et sted, hvor de kan fortsætte livet.

Bogliste der ligner The Rain: Bogliste: Dansk Science Fiction (Åbner i nyt vindue på litteratursiden.dk)

Udgivet i samarbejde med de nordjyske biblioteker. 

Materialer