Mand jonglerer med bøger

Kom i læsegear til sommerferien

Christian Lauersen er jurymedlem for #barelæse-konkurrencen og biblioteksleder for Roskilde Bibliotekerne. Han deler her sine tips til tre ultimative sommerbøger og fortæller, hvordan han gør sig klar til ferielæsning. 

Hvad giver det dig at læse?

"At læse er for mig både tid til mig selv og tid til mødet med et utal af verdener, historier, skæbner og fjerne kyster. At læse er fordybelse og nærvær – to ting der i en travl hverdag med et flagrende mediebillede er vigtigt for mig. At læse gør mig klogere på mig selv og de mennesker, der er omkring mig".

Er der forskel på hvad (og hvor meget) du læser i sommerferien og til hverdag?  

"Ret stor forskel. I dagligdagen kan jeg periodevis have svært ved at finde tid til for alvor at få læst så meget, jeg gerne ville. Jeg kan godt lide at læse lange stræk og er mindre god til at læse et par sider inden, jeg lægger mig til at sove. Sommerferien er en fantastisk mulighed for at finde tid og komme ind i et godt læsegear".

Mand der holder bogstak

Hvilke tre sommerbøger, vil du anbefale andre?

Agatha Christie: Mord i Orientekspressen. Krimigenren egner sig på en eller anden måde storartet til sommerlæsning. Der findes meget kvalitetskrimi, men Christie er totalt boss af genren, og jeg er vild med hendes sprog og univers. 

Joakim Jacobsen: Tour de France – verdens hårdeste cykelløb. Jeg elsker landevejscykling, og sommeren er for mig uløseligt forbundet med Tour de France. Joakim Jacobsens 6,5 kilo tunge mastodontbog, der med stor indsigt og kærlighed gennemgår løbets historie, er et forrygende værk. 

Lone Hørslev: Sorg og Camping: Ballade og skæbner i udkantsdanmark. En helt suveræn bog om de ting, der sker, når livet ikke helt går, som vi håbede. Hørslev har skruet historien perfekt sammen og skriver med et kæmpe overskud. Det hele foregår på en dag, og jeg læste den også på én dag, så hav en ekstra bog i baghånden.

Hvordan vælger du din sommerferielæsning? 

Jeg forbereder mig lidt ligesom, jeg gør, når jeg skal på festival; Jeg begynder at orientere mig lidt, snakker med venner og bekendte og får anbefalinger, skriver nogle små lister, og så bruger jeg selvfølgelig biblioteket, som er den bedste garant for at få noget god læsning med til sommerferien.

Læs meget mere om #barelæse konkurrencen her

Læser du sammen med andre i ferien? 

Jeg læser med min familie. Jeg læser både højt for mine børn, men vi prøver også at praktisere læsestunder sammen, hvor vi sidder sammen i f.eks. en halv time og læser. Det er vildt hyggeligt, og selvom vi læser forskellige ting – fra Karmaboy til Dostojevskij – giver det en fed følelse af samhørighed. 

Hvad håber du, der kommer ud af bibliotekernes kampagne #barelæse? 

Grundlæggende håber jeg, at den kan være med til at styrke en stærk læsekultur i Danmark. Læsning er så vigtigt og sundt på rigtig mange parametre. Mere specifikt håber jeg, at den får aktiveret en masse mennesker til at dele de titler de læser, men også den måde, de læser på, og hvad de får ud af at læse. 

Hvad skal du selv læse i sommer?

Bogen Det du har om halsen

Chimamanda Ngozi Adichie: Det du har om halsen. Hun er jo bare en kæmpestor forfatter og en vigtig stemme. Det er en novellesamling, der dyrker kultursammenstød imellem Nigeria og USA. Jeg kan godt lide noveller – det er fascinerede, at man kan få så meget historie ud af så få sider.   

Lån bogen her

Bogen Al magt til ekstrabudene

Charles Bukowski: Al magt til ekstrabudene. Jeg elsker Bukowski og hans direkte og skramlede sprog – han skriver som et klaver der falder ned af en trappe – og har læst det meste af hans forfatterskab, men mangler denne. 

Lån bogen her

Bogen Det

Inger Christensen: Det. Jeg læser ikke så mange digte og har ikke en litterær værktøjskasse til at analysere dem, men digte giver mig billeder og følelser, og det er fedt. Inger Christensen er en af vores helt store. 

Lån bogen her

Bogen Marv

Yan Lianke: Marv. En kompromisløs forfatter og øjensynligt en roman, der formår at indramme både det makabre og det poetiske. Er ikke sikker på, at det er en behagelig læseoplevelse, men det er nogle gange også pointen – jeg glæder mig. 

Læs bogen her

Materialer