Litteraturformidleren anbefaler Året af Tomas Espedal
Litteraturformidleren anbefaler Året af Tomas Espedal

Litteraturformidleren anbefaler "Året" af Tomas Espedal

10.11.16
Litteraturformidler, Christine Fur Fischer, anbefaler romanen "Året" som novemberlæsning, en klassisk Tomas Espedal-bog, der beskæftiger sig med ur-emnet ulykkelig kærlighed.

 "Året" er en bog om at elske den samme hele livet, selv når kærligheden ikke bliver gengældt. Handlingen begynder den 6. april. Den dato den italienske digter Petrarca første gang så sin elskede Laura, da hun var 13 år. Hudløst og smukt undersøger Tomas Espedal om kærligheden til den eneste éne, den livslange kærlighed som Petrarca beskriver, stadig har relevans i vores tid. Er den store kærlighed stadig mulig?

En altopslugende kærlighedssorg

"Året" er om muligt endnu mere inderlig end Espedals andre bøger og går mindst lige så tæt på. Sproget er mere poetisk end tidligere med korte linjer, der løber ned over siderne. Vi starter med en intellektuel rejse til Petrarcas Avignon og Vaucluse i Sydfrankrig. Men langsomt indhenter de mere rå menneskelige sider fortælleren: En altopslugende kærlighedssorg, hævntørst, ønske om vold og udslettelse.

Døden og flugten

I romanen er døden mere og mere til stede, som om fortælleren regner med den. At den er inden for rækkevidde. Den bliver et tema i sig selv. Ikke mindst i form af mennesker på flugt over Middelhavet i alt for små både og af den allestedsnærværende terrorisme. På den måde, er det samtidig en politisk bog, der sender en kommentar til den aktuelle flygtningesituation.

Om Espedal

Tomas Espedal er født i 1961 i Bergen. Han debuterede i 1988 og har udgivet femten bøger. Han har flere gange været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, bandt andet for "Gå'" og "Mod kunsten", som han fik Kritikerprisen for, og han modtog Brageprisen for "Mod naturen".

Materialer