Ukrainsk Skønlitteratur
Foto: Unsplash / Diana Vyshniakova

Ukrainsk skønlitteratur

Bliv klogere på den ukrainske folkesjæl gennem litteraturen.

Kultur og skønlitteratur er altid en god vej til at opnå kendskab til et lands mentalitet og folkesjæl. Desværre har vi endnu ikke så meget ukrainsk litteratur, der er oversat til dansk, men her kan du se et udvalg af gode romaner fra ukrainske forfattere. Selvom ukrainsk er hovedsproget i landet, skriver de fleste forfattere i øvrigt på russisk.

Andrej Kurkov – sort humor og realisme med et tvist

Andrej Kurkov er en af Ukraines største nulevende forfattere, som også har opnået bestsellerstatus uden for landet. Han skriver med sort humor og satire, post-sovjetisk realisme og en vis portion surrealisme.

Hovedpersonen i Døden og en pingvin er fx en skribent, der bor sammen med en pingvin i en lejlighed i Kyiv og lever af at skrive nekrologer over nulevende personer.

I Grå bier tager Kurkov læseren med til Østukraine og Krim i tiden efter Majdanprotesterne i 2014. Invalidepensionisten Sergej forsøger at finde et sted med fred, hvor hans bier kan indsamle honning. Grå bier er en fiktion, men giver alligevel læseren en bedre forståelse af den ukrainske konflikt.

Sergij Zjadan - østukrainske outsidere

Forfatter, digter og sanger/rapper, særlig kendt for at skrive om outsidere i Østukraine efter landets uafhængighed. Han var aktiv i Orange-revolutionen i 2004 og i Majdan-protesterne i 2014. Zjadans bøger har modtaget flere internationale priser.

Romanen Mesopotamien skildrer  9 forskellige skæbner fra det østlige Ukraine. En meget velskrevet bog, der leverer et usentimentalt, men meget sanseligt indblik i et land, der er præget af uroligheder, skæbnetro og hjemstavnskærlighed.

Midt i alt dette går frontlinjen er historien om den unge lærer Pasja, der forsøger at redde sin nevø væk fra frontlinjen. Men hvor er frontlinjen, når den flytter sig hele tiden. En universel roman om at være civil i en krig.

Marina Lewycka - humor i engelsk stil

Marina Lewycka bor i England, men har ukrainske forældre. Romanen En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk trækker på immigranterfaringen og fortæller den bittersøde historie om en 84-årig ingeniør, der har levet det meste af sit liv i England, men som 2 år efter sine kones død forelsker sig i en storbarmet, ukrainsk blondine på 37 år, der ser store muligheder i chancen for at flytte til vesten.

Michail Bulgakov - en klassiker fra Kyiv

Michail Bulgakov skal også nævnes blandt ukrainske forfattere, selvom det i sig selv er et stridspunkt, om han var ukrainer eller russer. Men han blev født i den nuværende ukrainske hovedstad Kyiv i 1891, og flyttede til Moskva som 21-årig.

En livslang kamp mod censuren og heftig modstand fra kultureliten vidner om en forfatter med en kompromisløs tilgang til litteraturen. Mikhail Bulgakovs bidende satire, sorte humor og udpenslende karakteristik af menneskelig dårskab var ofte for stærk en mikstur for samtidens restriktive sovjetstyre.

I dag bredt betragtes Bulgakovs værker som uomgængelige klassikere inden for den russisksprogede litteratur.

Tags
Materialer