Quo Vadis Aida
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "Quo Vadis, Aida?"

05.04.22
"Quo Vadis, Aida?" er en dybt betagende, rystende og hjerteskærende fortælling om, hvad der skete i juli 1995 i og omkring den lille bjergby Srebrenica i Bosnien, hvor over 8.000 muslimske drenge og mænd blev brutalt myrdet af den bosnisk-serbiske hær.

Massakren betragtes som værende det største drab på en befolkningsgruppe i Europa siden 2. verdenskrig. I filmen zoomes der ind på de få dage, hvor situationen eskalerede og endte i den kæmpe tragedie, der den dag i dag stadig er et blødende sår.

Den bosniske instruktør Jasmila Zbanic undgår på fornemste vis en udpensling af volden, og filmen bliver i stedet en meget personlig beretning om en afmægtig kvindes kamp for sine elskede, men især også endnu et grelt eksempel på FN’s utilstrækkelighed, naivitet og inkompetence, når de står overfor en afstumpet modstander.

Et lignende svigt – i endnu større målestok – var omverdenen vidne til året før (1994) i Rwanda.

Se Quo Vadis, Aida? på Filmstriben

Krigens ubarmhjertighed

I centrum i "Quo Vadis, Aida?", finder vi en opdigtet karakter. Den muslimske bosnier, Aida, var før krigen i Bosnien-Hercegovina lærerinde i Srebrenica. Da hun taler flydende engelsk, er hun blevet midlertidigt ansat som tolk for de hollandske FN-tropper, der gør et desperat sidste forsøg på at beskytte de civile, efter Ratko Mladics serbiske tropper invaderer byen.

Tusindvis af bosniske muslimer flygter til den nærliggende hollandske 'sikre' FN-base – også mange flere tusind, end der er plads til – så hovedparten må affinde sig med en plads i yderligere usikkerhed udenfor basens mure, heriblandt Aidas mand og to voksne sønner.

Aida repræsenterer to sider af konflikten. Hun har som ansat af FN adgang til særlige privilegier og viden. Men hun er samtidig mor og hustru og er begrundet skrækslagen for sin mand og to voksne sønners skæbne. Som almindelige medborgere er de på ingen måde i sikkerhed.

Hun kæmper derfor med næb og kløer for at beskytte sin familie og tigger og beder sine overordnede om at lukke dem indenfor på basen – i tilsyneladende sikkerhed. Men hvis de får særbehandling - hvad så med de tusinder andre mennesker i samme situation, spørger både FN-officererne og filmen.

Hollænderne lovede at bombe serberne, hvis der foregik overgreb på bosnierne. Men da den øverstkommanderende Oberst Karremans beder om støtte fra sine overordnede, sker der ingenting. Alle de ansvarlige i FN-styrkerne er tilsyneladende taget på sommerferie.

De hollandske FN-soldater er magtesløse overfor den serbiske overmagt og kan heller ikke skaffe forstærkninger, så da Mladić tilbyder at evakuere lokalbefolkningen i busser – med forsikringen om at ingen kommer til skade, må de modstræbende indvilge.

Kvinder, småbørn og gamle i første omgang – mænd og større drenge til sidst, lyder ordren. Aidas bange anelser skal snart blive bekræftet.

Fremragende skuespil

"Quo Vadis, Aida?" var sidste år nomineret til en Oscar for bedste internationale film, men måtte se sig slået af Thomas Vinterbergs "Druk".  Jasna Djuricic, der spiller Aida, burde også have fået en nominering.  Hun er simpelthen fremragende. Hun gør, at man som publikum kan mærke Aidas stigende desperation og afmagt.

"Quo Vadis, Aida?" er en nødvendig påmindelse om de grusomheder, der kun ligger få år tilbage. En hårrejsende og hjerteskærende skildring af håb, frygt, desperation og politisk kollaps. Og desværre endnu en historie om det internationale samfunds utilstrækkelighed og magtesløshed overfor regimer, der ser stort på demokrati og menneskerettigheder.

Hvor går man hen efter en krig, hvor naboer slog hinanden ihjel? Kan der opnås en form for forsoning? Filmen har en smuk åben slutning, der ihvertfald understreger, at man ikke må glemme historien.

Se filmen gratis på Filmstriben med dit bibliotekslogin

Quo vadis Aida filmplakat

"Quo Vadis, Aida?" er fra 2020

Instruktør: Jasmila Žbanić

Medvirkernde: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler m.fl.

"Quo Vadis, Aida?" var nomineret til en Oscar i 2021 for bedste udenlandske film.