7 stærke danske film fra 2020

04.11.21
Film-året 2020 var på trods af Corona-krisen fyldt med gode filmoplevelser, der understregede både bredden og dybden i dansk film.

"Druk", "Retfærdighedens Ryttere" og "Klovn - the Final", var de største publikumssuccesser og de film, der tog mest opmærksomhed, men der blev også udgivet en lang række stærke og vedkommende film, der alle holdt et højt niveau. 

Hvis du ikke nåede at se dem alle, er der mulighed for det på filmstriben.dk. Vi har i listen her under udvalgt syv af de bedste (sorteret efter premiere-dato). 

De forbandede år

Saglig, gennem-researchet og velspillet krigsfortælling om Danmark under besættelsen. Karl Skov (Jesper Christensen) ejer en elektronikfabrik og bor i en storslået villa nord for København sammen med sin kone (Bodil Jørgensen) og fem børn.

For at undgå konkurs begynder han – mod sin overbevisning – at producere til tyskerne, hvilket bliver en katalysator for intern splid i familien, som i forvejen strides på grund af forskellige politiske holdninger.

Filmen er instrueret af Anders Refn.

Se "De forbandede år" på Filmstriben.dk

Krudttønden

I april 2015 bliver Danmark ramt af et terrorangreb. To mennesker bliver dræbt i Kulturhuset Krudttønde,n og den jødiske synagoge og politiet indleder en klapjagt på den formodede gerningsmand, den radikaliserede dansk-palæstinensiske Omar El-Hussein.

"Krudttønden" er et sobert stykke samtidshistorie, der især udgør et flot filmisk mindeskrift over Omar El-Husseins to ofre.

Filmen er instrueret af Ole Christian Madsen. Med bl.a. Nikolaj Coster Waldau og Lars Brygman.

Se "Krudttønden" på Filmstriben.dk

Kød & blod

"Kød & blod" er en intens familiefortælling, der foregår i et kriminelt miljø i en dansk provinsby med et nådesløst blik på kærlighed, sammenhold og fællesskabets destruktive magt. Da Idas mor omkommer i en bilulykke, bliver den kun 17-årige pige placeret hos sin moster og voksne fætre.

Ida har ikke set sin familie i mange år, men hendes nye hjem er fyldt med kærlighed og varme. Familiens kriminelle levevej bliver hurtigt hverdag for Ida, men det er ikke altid nemt at adskille vold og manipulation fra kærlighed og omsorg. Snart indser Ida, hvad hendes mor forsøgte at flygte fra.

Sidse Babett Knudsen og resten af castet gør det forrygende i instruktør Jeanette Nordahls spillefilmdebut.

Se "Kød & blod" på Filmstriben.dk

Undtagelsen

Fire kvinder arbejder sammen på Center for Information om Folkedrab i en hverdag præget af magtkampe, hvisken og alliancer. Da Iben og Malene begge modtager dødstrusler, mistænker de i første omgang en serbisk krigsforbryder, som de skriver artikler om.

Men da en sag om mobning på kontoret eskalerer, begynder de langsomt at overveje, om ondskaben kunne komme fra dem selv. "Undtagelsen" er en nervepirrende thriller, der skildrer, hvordan raffineret voksenmobning kan udvikle sig til et uhyggeligt spil om liv og død.

Med Danica Curcic, Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen og Lene Marie Christensen. Bygger på Christian Jungersens bestseller fra 2004. Instrueret af Jesper W. Nielsen.

Se "Undtagelsen" på Filmstriben.dk

Vores mand i Amerika

9. april 1940 bliver Danmark invaderet af det nazistiske Tyskland med krav om øjeblikkelig og betingelsesløs kapitulation. Regeringen overgiver sig efter få timer og indleder her efter et samarbejde med nazisterne.

Men på den anden side af Atlanten sidder Danmarks ambassadør i Amerika, vovehalsen og verdensmanden Henrik Kauffmann, der er villig til at sætte alt på ét bræt. Han nægter at føje de tyske krav og iværksætter i stedet en rebelsk plan for at besejre Hitler og give den danske befolkning friheden tilbage.

Ulrich Thomsen ses i glansrollen som den politiske rebel, der udover at tage kampen op mod Hitler også levede i et interessant ægteskab. En særdeles velproduceret og spændende film om et væsentligt og kontroversielt stykke danmarkshistorie.

Filmen er instrueret af Christina Rosendahl.

Se "Vores mand i Amerika" på Filmstriben.dk

Shorta

En ung mand fra ghettoen Svalegården ender i koma, mens han er i politiets varetægt, og ingen ved præcist, hvad der er sket. De to betjente Jens og Mike er på rutinepatrulje i området nogle dage senere, da de får meldingen om, at den unge mand er gået bort.

Dødsfaldet vækker et utæmmeligt raseri hos de unge i Svalegården og fører til voldsomme optøjer og et krav om hævn. Pludseligt er Jens og Mike jaget vildt, og de to betjente må kæmpe for at slippe ud – men hvem kan de stole på?

"Shorta" er en film, der rammer tidsånden med uhyggelig præcision, men er først og fremmest en sjældent velskabt, nervepirrende og potent dansk actionthriller.

Filmen er instrueret af Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid.

Se "Shorta" på Filmstriben.dk

Erna i krig

Året er 1918. 1. Verdenskrig hærger i Europa, mens Erna Jensen (Trine Dyrholm) lever sit jævne, stilfærdige liv hjemme i Sønderjylland, hvor hun bor med sin enfoldige søn, Kalle (Sylvester Byder).

En dag banker den lokale landbetjent Meier (Ulrich Thomsen) på hendes dør for at hente Kalle til krigstjeneste for Det Tyske Kejserrige, som Sønderjylland er en del af. Men Erna har ikke i sinde at sende sin eneste søn til skyttegravskrigen. Hun må selv gribe til handling, hvis Kalle skal reddes fra den sikre død.

Forklædt som menig soldat drager Erna afsted til fronten sammen med Kalle og et regiment af sønderjyske landsmænd. I mødet med soldaten Anton Seiersen (Anders W. Berthelsen) vækkes nye ukendte sider til live i Erna – og hendes dunkle fortid kommer frem i lyset og ALT forandres!

"Erna i Krig" er instrueret af Henrik Ruben Genz og baseret på Erling Jepsens roman af samme navn. En både varm, sjov og rørende film om en kvinde, der tager hånd om sin egen skæbne.

Se "Erna i krig" på Filmstriben.dk