Foto: Fra dokumentarfilmen 'I am not your negro'.
Foto: Fra dokumentarfilmen 'I am not your negro'.

9 vigtige film på Filmstriben om racisme

Filmstriben anbefaler dokumentar- og spillefilm, der sætter spot på racisme. Du får også anbefalinger til gode bøger, e-bøger og lydbøger om emnet.

I am not your negro

Forfatteren og samfundskritikeren James Baldwin kendte både Malcolm X, Medgar Evers og Martin Luther King, Jr. Denne dokumentarfilm er baseret på Baldwins ikke-færdiggjorte manuskript til bogen "Remember This House" og tager begrebet racisme under kløgtig behandling.

Fruitvale Station

22-årige småkriminelle Oscar beslutter sig for at ændre sit live og sine vaner, men som sort borger i San Fransiscos ghetto har man alle odds imod sig, og andres fordomme vejer tungere end Oscars gode hensigter. Filmen vandt Jury Prize og Publikumsprisen på Sundance Filmfestival 2013.

Detroit

Instruktøren Kathryn Bigelow forvandler den sande historie om de voldelige raceoptøjer i den amerikanske storby Detroit i 1967 til en indigneret spændingsfilm.

Vil du gerne vide mere?

 

Crash

Med en bilulykke som omdrejningspunkt flettes en række menneskers skæbne i Los Angeles sammen. Racismen er katalysatoren, og vi, der ser filmen, bliver en del af en ond spiral.

The Butler

"Du ser ingenting og du hører ingenting. Du skal bare tjene." Med de ord begynder Cecil Gaines sit lange arbejdsliv i Det Hvide Hus. I årene 1952-1986 når Cecil at tjene som butler for hele otte præsidenter og bliver vidne til store omvæltninger i den amerikanske racepolitik og er helt tæt på magten under flere dramatiske hændelser i verdenshistorien.

Race

I 1930'ernes USA kæmper den fattige studerende Jesse Owen for at blive verdens bedste løber og komme til olympiaden i Hitlers Berlin i 1936 . Ved legene kastes han ud i en kamp, hvor han bliver symbol på modstanden mod den nazistiske idé om arisk overherredømme. Ikke alle deler disse holdninger, og da Jesse vinder, giver det genlyd over hele verden.

Suburbicon

Suburbicon er en forstad med ensartede huse og velplejede græsplæner. Alt er pænt på overfladen. Men begær og mord ligger på lur, og snart antændes en krudttønde af problemer.

12 years a slave

Solomon er violinist i staten New York. Og en fri mand. Han inviteres med på en musikturne til Washington, og her bliver han kidnappet og solgt som slave i sydstaterne - og vi følger hans 12 år lange og nådesløse kamp for at blive genforenet med sin familie.

Monsieur Chocolat

Duoen "Footit og Chocolat" er omkring år 1900 en sensation med en hvid og en sort klovn. Monsieur Chocolat er tidligere slave, men bliver under La Belle Époque den første sorte cirkusartist i Frankrig og sammen med makkeren Footit kendt i det ganske land. Bag kulissen venter scenelivets vanlige fristelser, men hverken kvinder, alkohol eller hasardspil ændrer på Monsieur Chocolats status som andenrangsborger i det hvide Frankrig. 

Materialer