Biblioteket anbefaler: "Bag Blixens maske"

23.09.21
I denne tid, hvor ‘Pagten’ har indtaget biograferne landet over, kan du se eller gense “Bag Blixens maske” om litteraturprofessor (dengang i begyndelsen af 1950’erne litteraturlektor) Aage Henriksens forhold til Karen Blixen.

Filmen er lavet af Aage Henriksens søn, Morten Henriksen, og som en anmelder skriver, så kunne filmen sagtens have heddet ‘Bag Henriksens maske’.

Filmen er sønnens forsøg på at forstå faderens forhold til Blixen, og hvorfor det forhold havde så stor indflydelse på familiens liv. Aage Henriksens kone hadede Karen Blixen, fordi hun havde en så voldsom manipulerende magt, og måske er det grunden til at Aage Henriksen begyndte at betro sig til sønnen, Morten, om Blixens hemmeligheder, da Morten var 10 år gammel. Drengen fandt det sindssygt spændende at lytte til historierne, hvor Blixen altid var stjernen, Månens Søster og Djævelens Veninde, men Aages forhold til Blixen havde store omkostninger i relationen mellem far og søn. Både i forhold til de hemmeligheder, der blev betroet, men også selve betingelserne omkring samtalerne. Der lå en uudtalt aftale om, at sønnen ikke skulle sætte spørgsmålstegn ved farens betroelser. Aage Henriksen siger selv direkte i filmen, at hvis Morten havde anfægtet noget dengang, ville deres samtaler være stoppet.

Det er fascinerende at opleve Aage Henriksen forsøge at sætte ord på oplevelserne med Karen Blixen, der har været så spændende og inspirerende, men også farlige og ydmygende. Han mener ikke, at alt skal konkretiseres ned i mindste detalje, og han bliver irriteret, når sønnen bliver ved med at spørge ind - “Man må godt lægge en lille smule til af sin egen fantasi for at få tingene til at hænge sammen!”.

For Morten Henriksen har det været af stor betydning at få talt med faren og at få lavet filmen

“Det har været en stor frigørelse for mig at kunne kortlægge det her. Jeg kan holde ham ud i strakt arm. Jeg kan holde deres forhold ud som en fortælling, og det har på en måde afmystificeret dele af min erindring. Jeg følte jo, jeg havde nogle rettigheder til den fortælling - selv om min far ikke er enig i det” (Information, 2011).

Filmen har en skæbnesvanger tone og bruger - måske lidt gammeldags - virkemidler som blafrende gardiner, og mørke skyer der blæser over en lysende måne, men det virker! Ydermere underbygges historien af en række dramatiserede sekvenser, hvor Birthe Neumann (sjovt nok) spiller Blixen og Ole Lemmeke spiller Henriksen, og det fungerer faktisk fint og puster liv i historien.

Vil du læse bøger om emnet?

Får du efter filmen lyst til at dykke længere ned i emnet, kan du bl.a. låne følgende bøger.

  • ‘Bag Blixens maske: min far, mig selv og månefruen’ af Morten Henriksen (2010) - bogen bag filmen
  • ‘De ubændige’ af Aage Henriksen (1984) - litterære fortolkninger og personlig beretning om Henriksens venskab med Karen Blixen
  • ‘Budbringersken’ af Aage Henriksen (2008) - alle forfatterens foredrag og essays om Karen Blixen - om hendes person, om hendes mange fantastiske fortællinger og om drift, psyke, identitet og fantasi

Du kan også få en spændende historie om Karen Blixen i ørerne via podcasten ‘Kavalererne på Rungstedlund’. Hør mere om samtalerne og lyt til den musik de hørte på rejsegrammofonen, som Blixen fik af Denys Finch Hatton i Afrika. Medvirkende: Thorkild Bjørnvig, Aage Henriksen og Lane Lind. 

Andre film af Morten Henriksen

Se ’Bag Blixens maske” og endnu flere film på bibliotekernes site, Filmstriben.dk, med bibliotekslogin.

Materialer