Fra filmen Den sorte jord

Biblioteket anbefaler: Filmen "Den sorte jord"

26.10.21
"Den Sorte Jord" fra 2019 fra er et medrivende og oplysende drama om den unge journalist, Gareth Jones, der afslørede Holodomor i 1932-33, også kendt som den ukrainske terror-hungersnød. Et noget underbelyst emne i verdenshistorien, der kostede op mod fire millioner mennesker livet.

I februar 1933 er den walisiske freelancejournalist Gareth Jones på alles læber. Han rapporterede om den nazistiske magtovertagelse i Tyskland for avisen Western Mail og fulgte Hitler og Goebbels på tætteste hold, bl.a. på en flyvetur fra Berlin til Frankfurt, hvor han kunne studere de to nationalistiske fænomener indgående.

Udover journalist-gerningen var Jones samtidig udenrigsrådgiver for den detroniserede David Lloyd George, der var Storbritanniens premierminister fra 1916-1922. Jones ser tydelige tegn på, at krigstrommerne buldrer derudaf rundt omkring i Europa. Denne forudsigelse er Lloyd George ikke enig i og Jones fyres.

Den idealistiske og til tider uregerlige Jones er dog ikke til stoppe. Nu vil han såmænd også rejse til Moskva for at interviewe selveste Josef Stalin. Sovjetunionens hurtige modernisering og oprustning undrer ham. Hvor kommer alle pengene fra? Findes der mon en anden og grusom sandhed uden for Moskvas bymure?

Stilskifte har enorm effekt

Jones tager afsted som freelancer og indkvarteres på det fornemme Metropol, hvor de øvrige vestlige journalister opholder sig.

Kongen her er New York Times-journalisten Walter Duranty (spillet med slesk arrogance af Peter Sarsgaard), der netop har vundet Pulitzer-prisen for artikler, der udviste forståelse for Stalin-regimet og beskrev et Sovjetunionen i fremgang.

Det skal dog vise sig, at han også er en fyr, der er mere interesseret i dekadente heroin-fester, end i at bedrive kritisk journalistik.

Under en overvåget togrejse til Ukraine, lykkes Jones med stikke af fra sin "overfrakke" fra NKVD (en forløber for KGB). I Ukraine skifter filmen radikalt karakter. Moskva-delen var fuld af kulør, cigarettåger, jazz og dunkle gyder a la film noir. Farverne bliver pludseligt drænet fra billederne – kun sort og snehvid er tilbage.

Den sorte jord Ukraine

Der skiftes til lange og dvælende klip, der efterlader en med en følelse af total opgivelse. Det er en kunstnerisk genistreg af instruktøren Agnieszka Holland, men også meget svært at kapere som tilskuer.

Sult og armod overalt

Virkeligheden har reduceret menneskene omkring Jones til anonyme skeletter, som lever efter de lavest tænkelige dyriske instinkter.  En familie med kun små børn tilbage, spiser deres døde storebror, der ligger tilfrosset udenfor. En baby ligger og skriger i sneen, moren er død. Unge udmarvede børn, der synger en vise om Stalin og om kulden og sulten, men alligevel udtrykker loyalitet over for diktatoren, der er årsagen til denne katastrofe.

lt sammen skildret på en så neddæmpet måde, at det gør virkningen endnu mere autentisk. Vi følger Jones' hårde kamp for at kunne rapportere (og overleve) under disse umenneskelige forhold. Som førstehåndsvidne til Holodomor oplever han, hvordan russiske soldater med vold lænser landet for dets naturlige værdier, sender det til Moskva og efterlader sig millioner af sultende ukrainere.

Hvad der efterfølgende sker for Gareth Jones skal ikke nævnes her, men faktum er, at russerne er på sporet af den chokerede journalist, og de vil gøre alt, hvad der står i deres magt for, at den forfærdelige sandhed ikke bliver spredt.

Et stjernespækket cast

"Den sorte jord" er instrueret af veteranen Agnieszka Holland, der tidligere har lavet "In Darkness" (Oscarnomineret som Bedste udenlandske film) og den Golden Globe-vindende "Europa, Europa".

Rollen som Gareth Jones indtages af den britiske stjerneskuespiller James Norton, der bl.a. er kendt for sit arbejde på tv-succesen "Grantchester" og som nævnes som en mulig ny James Bond. På rollelisten finder vi desuden Golden Globe-nominerede Peter Sarsgaard og BAFTA-vinderen Vanessa Kirby. "Den Sorte jord" var desuden nomineret til Guldbjørnen under filmfestivalen i Berlin i 2019.

"Den sorte jord" er en fremragende film. Underholdende, lærerig. Fantastisk skuespil og fotografering. Den giver et skræmmende billede af et glemt folkemord og er samtidig en uhørt stærk og spændingsmættet dramathriller, der ikke efterlader nogen uberørt.

Det, som Gareth Jones afslørede, var så grusomt, at det inspirerede hans ven, forfatteren George Orwell, til at skrive "Kammerat Napoleon" ("Animal Farm"), som faktisk også bliver til en sidehistorie i "Den Sorte Jord".

Se "Den sorte jord" gratis på Filmstriben.dk med dit biblioteks-login