Billede fra filmen Håb

Biblioteket anbefaler: Filmen ”Håb”

22.12.21
"Håb" er en stærk og medrivende fortælling delvist baseret på instruktøren, Maria Sødahls, liv – og skuespils-præstationerne er i absolut topklasse.

Maria Sødahl har lagt liv og sjæl i filmen, som bygger på en en tid i hendes eget liv, hvor hun i 2010 fik en uhelbredelig kræftsvulst i hjernen.

Filmen er en hudløst ærlig fortælling om, hvordan hun lige op til jul fik den skræmmende diagnose, og hvordan den dødelige sygdom påvirkede hende og de nærmeste. På trods af det triste tema er filmen også en varm og gribende fortælling om familie, parforhold og kærlighed.

Krise i parforholdet

Historien bliver fortalt over en periode på 10 dage omkring jul. Maria Sødahl, som her er omskrevet til koreografen Anja (Andrea Bræin Hovig), har i starten af filmen lige været udenlands i fire uger for at opføre et dansestykke.

Hun kommer hjem til familien lige op til højtiden. En familie bestående af seks børn, hvor de tre af dem er fra hendes mands tidligere forhold. Tomas (Stellan Skarsgård) og Anja har været sammen i mange år og står nu midt i en svær mitvejskrise, hvor de slet ikke kan nå hinanden, og hvor al kommunikation består af småsætninger og enstavelsesord.

Sygdommen kommer snigende

Efter hun i et stykke tid har haft hovedpine og synsforstyrrelser, som har udviklet sig i negativ retning på hendes udlandsrejse, bliver hun i al hast sendt til en MR-scanning.

Anja, som nogle år tidligere har haft lungekræft, er bange for, at det er den der har spredt sig. Hun forventer det værste, og da hun skal have svaret på scanningen og lægen beder hende tilkalde Tomas, så de sammen kan få svaret på scanningen, gør det ikke hendes bekymring mindre.

Lægen giver Anja den værste melding. Hun har en svulst i hjernen, og der ikke er meget, de kan gøre for hende. Håbet synes ude, og Anja har i værste tilfælde kun 3 måneder tilbage at leve i.

Dødsdommen bliver parterapi

Da de får dødsdommen og skal håndtere beskeden, kommer parret virkelig på en prøve. Som hun siger et sted i filmen "Vi er så dårlige til at stå sammen, det har vi altid været dårlige til. Vi stod ikke engang sammen, da vi havde det godt". 

I mange år har de hver især været koncentrerede om deres karriere, men Anja har altid karrieremæssigt stået i skyggen af sin instruktørmand Tomas, som i den grad har kunnet hellige sig sin karriere fuldt ud.

Anja derimod har måttet tage det største slæb med hjem og børn. Det travle par er desværre over årene blevet fremmede for hinanden. De bliver nu tvunget til at gå igennem det intense behandlingsforløb sammen, hvilket bliver en slags parterapi for dem, og langsomt på den mest smertefulde måde, må de se hinanden dybt i øjnene for første gang i årevis.

En meget fin parforholdsskildring, som Hovig og Skarsgård er eminente til at udtrykke.

Du kan se filmen gratis på Filmstriben med dit bibliotekslogin

Filmplakat Håb

"Håb" er fra 2019.

Manuskriptforfatter og instruktør: Maria Sødahl

Medvirkende: Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård m.fl.