Biblioteket anbefaler: Filmen "Hjertestart" af Arild Andresen

21.10.21
Det norske drama Hjertestart fra 2017, er en hjertegribende historie om både sorg og et faderskab i krise.

Vi møder her offshore-arbejderen Kjetil (Kristoffer Joner), der står midt i sit livs sværeste tid, da han pludselig har mistet sin kone Camilla i en bilulykke. Han er blevet efterladt alene tilbage med sin seksårige adoptivsøn Daniel (Kristoffer Bech), der var meget tæt knyttet til sin mor. Kjetil har altid arbejdet meget og været en del væk hjemmefra, og man fornemmer, at det måske især har været Camillas ”projekt” med adoptionen. Han har meget svært ved at tackle rollen som enkemand og alenefar, og kæmper med sin egen utilstrækkelighed overfor sin søn. 

Tabubelagte og ”forbudte” følelser

I sin sorg og frustration over sin situation, kæmper Kjetil både med hverdagen som alenefar og med at få offshore-arbejdet til at hænge sammen. Kjetil er meget plaget over, at han ikke føler nogen kærlighed til sønnen, og synes ikke han kan give Daniel, hvad han har brug for af tryghed, hvilket selvfølgelig påvirker Daniel i en negativ retning. Deres indbyrdes forhold, bliver mere og mere hjerteskærende at følge, og det kommer så langt ud, at Kjetil begynder at overveje, om han kan levere sit barn tilbage.

Det er tabubelagte og ”forbudte” følelser, der her er på spil, og man må sige, at Kristoffer Joner er god til at gå ind i rollen med Kjetils usympatiske sider, og man har som tilskuer, svært ved ikke at føle en stor vrede mod ham. Han går endda så langt som at kontakte en sagsbehandler, for at tale om problematikken med sin fraværende farfølelse, og om de kunne finde en anden familie til Daniel, men her får han selvfølgelig ikke megen hjælp.  

Rejse tilbage til Colombia

Kjetil tager en stor og desperat beslutning, og bestiller en rejse til ham selv og Daniel til Bogotá i Columbia, hvor Daniel oprindeligt kommer fra. Kjetil har planer om, at opsøge det børnehjem hvor de hentede sønnen og prøve at finde hans biologiske familie, så de kan tage ham tilbage. Kjetil får hjælp af den lokale taxachauffør Tavo (Marlon Moreno) til sit forehavende. Jagten bringer dem gennem Colombia, fra børnehjem til farlige slumområder, og man får et intenst billede af samfundsforhold i Columbia.

På trods af deres ihærdige søgen, finder de ikke frem til Daniels ophav, og Kjetils noget særprægede løsning på problemet ser nu umulig ud. Tavo og hans kærlige og omfavnende familie, har taget Kjetil og Daniel under deres vinger, og de har fået et særligt varmt forhold til Daniel. Da de kan se Kjetils desperation, tilbyder Tavos familie at adoptere Daniel.  Daniel kan mærke hvad der foregår, og da han spørger sin far direkte, om han ikke vil have ham mere, og Kjetil ikke kan svare, løber han væk. Først da Kjetil tror han har mistet sin søn, sættes noget i gang i ham.  Han står nu overfor et stort og vigtigt valg, han skal tage på deres begges vegne.

Filmen kan ses gratis på Filmstriben.dk med bibliotekslogin

Materialer