Fra filmen Memories of Murder
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "Memories of Murder"

03.05.22
"Memories of Murder" er en voldsom, sorthumoristisk og samfunds-satirisk perle.

Den store Oscarvinder fra 2020, sydkoreanske "Parasite", er den mest streamede film for voksne på Filmstriben de seneste par år.

På Filmstriben kan du nu også finde instruktøren, Bong Joon Hos tidlige mesterværker – heriblandt det uforlignelige krimi-mysterie "Memories of Murder" fra 2003, som med tiden er gået hen og blevet lidt af en kultfilm. 

En sand historie

Filmen bygger på en virkelig historie – om forsøget på at fange Sydkoreas første regulære seriemorder i slutningen af 80’erne. En fuldstændig vild og hjerteskærende historie, som blev endnu vildere i 2019, da en indsat, Lee Choon-Jae, indrømmede, at han var gerningsmanden til i alt 14 mord på piger og kvinder i perioden 1986-1991.

Sagen var dengang massivt dækket i medierne, og ekstreme mængder af politi og militær blev sat på sagen. På trods af, at mordene skete inden for en radius af få kilometer og efter samme Modus Operandi, lykkedes det aldrig at fange den skyldige.

Politiets rigide inkompetence bliver således hovedfokus i "Memories of Murder".

Inkompetence og håbløse beslutninger

Filmen foregår i 1986 – tæt på militærdiktaturets endeligt i Sydkorea. Vi befinder os i landsby ikke så langt fra hovedstaden Seoul.

På en mark i udkanten af byen står en landmand sammen med den lokale politibetjent, Park, og kigger ind i et rør i en grøftekant. Her ligger liget af myrdet kvinde. Bagbundet, voldtaget og kvalt. Den første i en lang række. Det sker som regel i regnvejr, og ofrene er ofte iført rødt tøj.

Det dybt dilettantiske lokale politi er tydeligvis ude, hvor det ikke kan bunde. Potentielt afgørende beviser, som fodspor i mudder, bliver på tragikomisk facon kørt over af en traktor. Sådan er stilen i "Memories of Murder".

Falden-på-halen komik og håbløse beslutninger oftest baseret på syrede mavefornemmelser hele vejen igennem. Som når Park insisterer på, at filmens seriemorder skal findes blandt barberede munke i et kloster, eftersom morderen ikke efterlader kønshår, når han myrder og voldtager unge kvinder.

Eller når de vælger at tilbageholde og torturere en mentalt handicappet ung fyr, udelukkende fordi de har fået nys om, at han stalkede en af de myrdede kvinder.

De får hjælp fra den arrogante storbydetektiv Seo, som har en mere metodisk, moderne, FBI-inspireret tilgang til opklaringsarbejdet. Ikke overraskende kommer det til at slå gnister mellem den primitive Park og den kultiverede Seo.

Ude på landet bruger politiet deres fødder i stedet for deres hjerne for at finde frem til den skyldige, konstaterer Park tørt. Det sker bl.a. helt bogstaveligt når Parks psykopat-agtige makker, Cho, uddeler det ene flyvespark efter det andet imod sagesløse uskyldige mistænkte.

Seos metoder viser sig heller ikke at være tilstrækkelige. Som Park og Cho falder han også i et hul, hvor egne frustrationer og inkompetencer fører til vold.

Overraskende og sjov

"Memories of Murder" er (stadigvæk) en af de mest originale, uforudsigelige og nervepirrende krimi-mysterier i filmhistorien. Selvom den er ret så brutal, bliver volden aldrig for udpenslet.

Men det er heller ikke en film med en tilfredsstillende slutning, midte eller begyndelse. Den konstante vekslen mellem komik og gru og den elegante og subtile samfundskritik er overrumplende og genial og typisk for mesterinstruktøren Bong Joon-Ho.

Du kan se "Memories of Murder" gratis på Filmstriben med dit bibliotekslogin

Memories of murder filmplakat

"Memories of Murder" er fra 2003.

Manuskript og instruktør: Bong Joon-ho.

Medvirkende: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Byun Hee-bong m.fl.