Fra filmen Skaknovelle
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen og bogen "Skaknovelle"

09.08.22
"Skaknovelle" er baseret på Stefan Zweigs bog af samme navn, som betragtes som et lille mesterværk. Vi anbefaler at læse bogen (på 100 sider) og efterfølgende kaste dig over filmen. En perfekt kombination.

Stefan Zweigs Skaknovelle fra 1941 betragtes af mange som højdepunktet i hans forfatterskab.

Da den udkom, boede jødiske Zweig i Petropolis i Brasilien. Han forlod sit hjemland Østrig i 1934, efter Hitler var kommet til magten i Tyskland i 1933. Allerede på det tidspunkt havde han på fornemmelsen, hvilken vej vinden blæste for jøderne.

Han kom senere til England, men i sommeren 1940, hvor 2. verdenskrig var i gang, og England stod alene, følte han igen, jorden brænde under sig.

Og efter et stop i USA endte Zweig og konen altså i Brasilien. Det blev bl.a. skildret i den bevægende film "Farvel til Europa" fra 2016. (ligger også på Filmstriben).

Et psykologisk mesterværk 

Sejlturen fra New York til Rio inspirerede Zweig til at skrive Skaknovelle – en historie på omkring 100 sider. En uforlignelig og suverænt velkomponeret fortælling om langsom tortur, isolation, galskab, traumer, besættelse og skak.

Et psykologisk mesterværk, der kan læses som en desillusioneret allegori over nazismen: I kampen mellem intellekt og primitivitet sejrer sidstnævnte. Alt sammen udlevet på en passagerdamper henover Atlanten.

Zweig og hans kone begik selvmord den 22. februar 1942 i fortvivlelse over fremtidsudsigterne for Europa og den europæiske kultur. Han blev 60 år. 

Husarrest i Nazi-tyskland

I den østrigske/tyske film "Skaknovelle" fra 2020 er vi fra start med på en passagerdamper. Hovedpersonen Bartok, en tydeligt forpint mand, skal til at spise suppe, men han er så mærket af sine oplevelser, at han ryster så meget på hånden, at det er umuligt for ham at få noget ned. Hans kone trøster ham. De er på vej til Amerika – krigen er overstået, sår skal heles.  

Herefter kommer et flashback til Wien i 1938. Nazi-tyskland ruller ind over Østrig. Revisoren Bartok (hjertegribende spillet af tyske Oliver Masucci) bliver anholdt og sættes i husarrest på et primitivt loftsværelse på det ellers fashionable Hotel Metropol – Gestapos nyetablerede hovedkvarter.

Jødiske Bartok er velhavende og sofistikeret og en del af den mere og mere forhadte overklasse, der dyrker det finkulturelle bohemeliv. Gestapos lokale chef, den udspekulerede Böhm (spillet med slesk arrogance af Albrecht Schuch) ved, at Bartok ligger inde med adgangskoderne til bankkonti ejet af jøder og indeholdende kæmpe formuer.

Da Bartok nægter at udlevere koderne, forlænges hans isolationsfængsling og nazisterne gør alt, hvad de kan, for at knække den ellers robuste Bartok. Inden et forhør, under noget postyr, får den både fysisk og åndeligt udsultede Bartok dog smuglet en bog med ind på sit værelse. En bog om skak.

En skakbesættelse

Fra filmen Skaknovelle

Ud af det ellers sparsomme brød, han får udleveret, udformer han skakbrikker, og inden længe er han i gang med at spille en række partier og lære dem udenad. Det er den eneste adspredelse, som dog gradvist udvikler sig til en syg besættelse og ender i en personlighedsspaltning. Han er snart 'sort' og snart 'hvid'.

Lidt efter lidt udvider Gestapo deres metoder, og underkaster ham voldsom tortur, og det bliver til et spil på flere planer: Den ydre kamp mod Gestapo og det indre skakspil, der giver verden rationalitet.

Al denne viden om skak får Bartok afprøvet, når filmen går tilbage til udgangspunktet i damperen på vej til Amerika. Her bliver han udfordret til at spille mod verdensmesteren i skak, den meget aparte Czentovic, en ligeledes traumatiseret mand. 

Eviggyldigt drama

Filmen er instrueret af Philip Stölzl, som nok er bedst kendt for den sprudlende kærlighedskomedie "Goethe" fra 2010 (også på Filmstriben). "Skaknovelle" er mesterligt iscenesat, selvom den er kreativt fortalt i forhold til novellens grundhistorie. Et feberagtigt flot drama, der springer i tid og sted. For hvad er drøm og hvad er virkelighed? Her kommer vi virkelig ind i hovedet på et traumatiseret menneske.

"Skaknovelle" er samtidigt et sindsbillede eller en metafor på kampen mellem den frie kultur og oplysning på den ene side og den totalitære magt på den anden side. Den kamp er evig aktuel, og måske især i den usikre tid verden befinder sig i netop nu.

Filmen "Skaknovelle" får en stor anbefaling herfra, men må ikke stå alene, så (gen)læs mesterværket fra 1941.

Se "Skaknovelle" gratis på Filmstriben med dit bibliotekslogin

Skaknovelle Filmplakat

"Skaknovelle" (originalsprog: Schachnovelle) er fra 2020

Instruktør: Philipp Stölzl

Medvirkende: Oliver Masucci, Albrecht Schuch, Birgit Minichmayr m.fl.

Materialer