Billede fra filmen Rocks børneansigter
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "Rocks"

21.02.22
Filmen byder på skuespilpræstationer i absolut særklasse og har et vedkommende budskab, der ikke kan undgå at trænge ind under huden på en.

Nogle gange bliver man slået fuldstændig omkuld af dygtige børne- og ungdomsskuespillere. I filmen 'Rocks' møder vi en hel håndfuld, og det er nærmest ubegribeligt, så dygtige de er – det føles næsten som at se en hjerteskærende og samtidig livsbekræftende socialrealistisk dokumentar.

Shola på 15 år og hendes 7-årige lillebror Emmanuel bor i London med deres mor, men en dag forsvinder moderen pludselig, og hun efterlader blot nogle krøllede pengesedler og en hastigt nedskrevet seddel om, at hun elsker dem begge, men at hun har brug for luft. Igen. Så er gode råd dyre. Shola ved godt, at hvis myndighederne får nys om sagen, er der risiko for, at de to søskende bliver adskilt for altid.

Søskende på godt og ondt

Shola bliver kaldt Rocks, fordi hun engang stod urokkeligt fast og forsvarede en veninde, der blev mobbet. Rocks må nu samle al denne styrke for at opretholde facaden og for at holde humøret oppe hos Emmanuel.

Søskendeforholdet mellem de to er skildret, så man får gåsehud – det er tydeligt, at de elsker hinanden, og samtidig driver de hinanden til vanvid, som søskende nu gør. Både Rocks og Emmanuel er begavede børn, og der er masser af humor i dialogerne mellem dem.

Et andet vigtigt element i filmen er dynamikken mellem teenagepigerne i skolen og i Rocks' venindegruppe. Med fare for at gentage mig selv, så er det en forrygende autentisk tone, der bliver slået an. Som tilskuer er man helt overbevist, når pigerne hygger, synger, slås og kæmper for at forstå og hjælpe hinanden på trods af forskellige baggrunde.

Teenagepiger i filmen Rocks

Forskellige konflikter truer med at splitte pigegruppen ad, og det er hårdt at se på, men let at sætte sig ind i pigernes forskellige bevæggrunde for at handle, som de gør.

Kulturmediet Soundvenue skriver følgende om filmen:

"Kun få steder falder der en replik, der lyder skrevet, og hvor man pludselig husker, at det jo faktisk ikke er en dokumentar, men en film hvor interaktionen mellem de unge, deres omgangstone og humor er udviklet i tæt samarbejde med skuespillerne og andre britiske unge fra miljøer der minder om det, der skildres.”

Og de runder af med ordene:

"Rocks" handler om svigt, ja, men mest af alt er det en film om sammenhold – og en af de fineste fortællinger længe om venskab i ungdommen."

Se den! Se den! Se den! "Rocks" ligger på Filmstriben, som du kan tilgå med dit bibliotekslogin

Rocks filmplakat

"Rocks" er fra 2019.

Instruktør: Sarah Gavron

Medvirkende: Bukky Bakray, Kosar Ali, D'Angelo Osei Kissiedu, Shaneigha-Monik Greyson m.fl.