Fra filmen To Rome with Love
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "To Rome with Love"

03.10.22
Woody Allens film fra 2012 er en vaskeægte kærlighedserklæring til Italiens hovedstad. Så er du fan af "Den evige stad", bliver du ikke skuffet.

"To Rome with Love" begynder på helt klassisk Woody Allen-manér med noget lækkert musik, mens filmens introrulletekster og lækre billeder fra Rom flyder over skærmen.

Sangen ”Nel blu dipinto di blu” (Volare) med Domenico Modugno fylder lydbilledet, og du kommer ind i den helt rigtige italienske stemning, inden filmen rigtig går i gang.

I den første scene befinder vi os på den historiske Piazza Venezia i Rom, hvor vi følger trafikken rundt om pladsens rundkørsel og zoomer ind på en færdselsbetjent, som står og dirigerer trafikken. Betjenten fortæller os, at han er fra Rom, og at han fra sit plateau midt på Piazza Venezia kan følge med i alt, hvad der foregår i byen.

”Everything in Rome has a history” siger vores færdselsbetjent. Og det må man sige, han har ret i. I filmen følger vi således flere forskellige historier med pragtfulde Rom som kulisse.

Ung kærlighed

I den første historie er vi, som sagt, på Piazza Venezia, hvor den amerikanske turist, Hayley, støder ind i den unge romer, Michelangelo, da hun ikke kan finde vej til Trevi-fontænen. De falder i snak, og Michelangelo ender med at vise hende vejen derover. De bliver efterfølgende meget forelskede i hinanden over sommeren og vil giftes.

Hayleys forældre kommer til Rom for at møde deres kommende svigersøn og hele svigerfamilien. Hayleys far, (Woody Allen) er lige gået på pension fra sit arbejde som musikproducer og har lidt svært ved at forlige sig med tanken om, at hans karriere er ovre.

Da han så en morgen, hører svigersønnens far synge opera i badet, bliver han så ovenud lykkelig for, at han måske kan producere et operaalbum og gøre svigersønnens far til en stjerne. Det går selvfølgelig ikke helt efter planen.

Klassiske forvekslinger

Fra filmen To Rome with Love

I en anden historie følger vi et ungt nygift par fra den lille by Pordenone. Antonio and Millie er på bryllupsrejse til Rom med henblik på at flytte dertil. Her opstår der en klassisk forvekslingskomedie, da der bliver sendt en ung dame op til Antonios hotelværelse, og han er nødt til at lade som om, at hun er hans kone.

I mellemtiden er hustruen Millie ude for at finde en frisør, men ender med at være med på et filmsæt resten af dagen.

Og det ender ikke her. Filmen har nemlig endnu flere historier, som vi følger, og man kan roligt påstå, at det hele er en smule kaotisk. Men det ender med at gå op i en slags højere enhed, og vi efterlades mætte af indtryk og følelser. Ikke mindst på grund af alle de smukke billeder fra Rom og det italienske lydbillede, som pryder filmen.

En hyldest til Rom

I virkeligheden handler filmen om byen Rom, og historierne er kulissen, som bærer filmen. Titlen ”To Rome with Love”  giver også rigtig god mening, for den er virkelig en hyldest til ”Den evige Stad”.

Se filmen, hvis du snart skal til Rom, savner at være i Rom eller bare gerne vil se en klassisk Woody Allen film. Og så kan man jo altid tage sig en lille Limoncello-likør til. 

Se "To Rome with Love" på Filmstriben med dit bibliotekslogin

To Rome With Love filmplakat

To Rome with Love er fra 2012.

Instruktør og Manuskript: Woody Allen

Medvirkende: Woody Allen, Penélope Cruz, Judy Davis m.fl.