Biblioteket anbefaler "Hairspray" med John Travolta

Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.09.18
Skøn musical fyldt med dejlig musik, gode dansetrin og, ikke mindst, vigtige budskaber.

Vi befinder os i 1960’ernes Baltimore. Tv’et er vundet frem og de unge mennesker ser eftermiddagstv-showet ”The Corny Collins Show” - et rock&roll show fyldt med perfekt udseende unge fra Baltimore, der både synger og danser – hver dag efter skole. Vores hovedperson, Tracy Turnblad (Nikki Blonsky), er den danseglade, unge pige, der bare elsker det her show.

Da én af danserne skal stoppe på showet, afholder tv-stationen en åben audition for byens danseglade unge. Tracy pjækker fra skole og deltager i auditionen, men bliver nærmest øjeblikkeligt smidt ud af tv-stationens yderst onde, men meget smukke, chef, Velma Von Tussle (spillet eminent af Michelle Pfeiffer). Tracy er en pige med sul på sidebenene, og det kan Velma Von Tussle slet ikke tolerere i sit hvide, perfekte, og ikke mindst, racerene show.

Velma er heller ikke specielt tilfreds med, at tv-stationen har indført en månedlig ”negro day”. Det er den ene dag om måneden, hvor de farvede unge mennesker må danse i programmet, og værten skiftes ud med den karismatiske, farvede værtinde Motormouth Maybelle (spillet af Queen Latifah). Men selvfølgelig ikke sammen med de hvide, unge dansere, der så denne dag overlader dansegulvet til de farvede.

Tracy lister sig efter auditionen tilbage på skolen, men bliver opdaget og får en eftersidning, fordi hun pjækkede. Men det skal komme til at vise sig, at den eftersidning kommer til at få stor betydning for Tracy og ændre hendes unge liv radikalt. 

Hairspray color:black"> er et remake af filmen af samme navn fra 1988. Sidenhen har den været et kæmpehit som musical på både Broadway og i London, og man besluttede altså i 2007, at nu skulle det være tid til en genopfriskning af musicalen som film. Én af de bærende roller i filmen, er rollen som Tracys mor, Edna Turnblad, der bliver spillet af ingen ringere end John Travolta. Her er han tilbage i fineste form, og han både synger og danser let på tå, trods et meget stort kvindekostume, da Edna Turnblad er en dame i en pæn stor størrelse.

I andre roller ses Zac Efron, som man måske kender fra High School Musical, Christopher Walken spiller Tracys halvskøre og distræte far, mens Jerry Stiller spiller en opportunistisk butiksejer. Sidstnævnte, Jerry Stiller, var også med i den oprindelige Hairspray-film fra 1988 - dog dengang i rollen som Tracy Turnblads far - men et sjovt lille gimmick at have med i filmen.

Det er, som nævnt i overskriften, en skøn musicalfilm, der er særdeles velproduceret, og man er ikke bange for at tage fat på store emner som racisme og mobning i datidens USA. Filmen kan godt afføde nogle gode snakke om de store emner, hvis man for eksempel ser den med sine børn. Hairspray vil være perfekt til en regnvejrseftermiddag med varm kakao og popcorn i sofaen. Men husk at rydde gulvet, for man kan godt få lyst til at danse med på nogle af de mange musikalske ørebaskere i musicalfilmen.

Af Cand. Mag. Lene Schaumann, Gentofte Hovedbibliotek.

Materialer