Fra filmen Rom Åben by
Foto: Filmstriben

Filmstriben: De 13 bedste film om 2. verdenskrig

22.08.22
Der findes masser af film om 2. verdenskrig – barske, ubarmhjertige og heltemodige historier, der efterlader sig et stærkt indtryk. Men hvilke er egentlig de bedste? Vi har fundet 13 gode bud på film om 2. verdenskrig, som du kan se på Filmstriben.

13. Den ukendte soldat 

(2017, Finland) instrueret af Aku Louhimies

Fra filmen Den ukendt soldat

"Den ukendte soldat" af den internationalt prisbelønnede finske instruktør Aku Louhimies er baseret på en roman af en af Finlands bedst kendte forfattere, Väinö Linna. ”Den ukendte soldat” foregår under krigen mellem Finland og Sovjetunionen fra 1941-1944 – Fortsættelseskrigen – hvor finnerne allierede sig med Tyskland for at generobre nogen af deres landområder.

Filmen handler om en deling infanterister, der bliver sendt til frontlinjen i den barske krig. De er unge, energiske og fulde af kampgejst, og ingen har forberedt dem på krigens rædsler. Vi følger deres venskaber og deres desperate kamp for at overleve, så de igen kan vende hjem til livet, som det var engang.

Men livet bliver aldrig det samme for de få, der overlever og vender hjem. De og hele nationen vil være mærket for altid.

Se "Den ukendte soldat" på Filmstriben 

12. Rom, åben by

(1945, Italien) instrueret af Roberto Rossellini

Fra filmen Rom Åben by

"Rom – åben by" er en af filmhistoriens store klassikere. Det italienske mesterværk fra 1945 betegnes ofte som neo-realismens gennembrudsfilm. Filmen er en barsk skildring af modstandskamp og hverdagsliv i det tysk besatte Rom og blev optaget on location under store vanskeligheder.

De fleste medvirkende er amatører, men filmen blev også et gennembrud for Anna Magnani og Aldo Fabrizi (1905-90), der spiller hhv. husmor og præst.

Se "Rom – åben by"på Filmstriben

11. En dødsdømt flygter 

(1956, Frankrig) instrueret af Robert Bresson

Fra filmen En dødsdømt flygter

Robert Bressons egne erfaringer som tysk krigsfange i begyndelsen af 2. verdenskrig dannede baggrund for denne udødelige film. Selve fortællingen er dog bygget op omkring den autentiske franske løjtnant André Devigny, der sad i det gestapo-kontrollerede Montluc-fængsel i Lyon, hvor filmen også er optaget.

Devigny planlægger sin flugt, men samme dag som han bliver dømt til døden, flytter en ny medfange ind i cellen. Er han stikker? "En dødsdømt flygter" er en lille, livsbekræftende solstråle i et kulsort historisk kapitel.

Se "En dødsdømt flygter" på Filmstriben 

10. Stalingrad 

(1993, Tyskland) instrueret af Joseph Vilsmaier

Fra filmen Stalingrad

En gruppe tyske soldater har krigslykke i ryggen og lever i fast overbevisning og deres egen overlegenhed og menneskelighed. Men da de bliver sendt til Stalingrad for at kæmpe for Sortehavets olie forsvinder begge dele i byens rygende ruiner, hvor krigens viser sig fra sin mest meningsløse og usammenhængende side.

Stalingrad er en fabelagtigt virkelighedsnær skildring af 2. verdenskrigs mest blodige og voldsomme slag.

Se "Stalingrad" på Filmstriben

9. Broen

(1959, Tyskland) instrueret af Bernhard Wicki 

Fra filmen Broen

En lille gruppe unge får under under krigens sidste dage i 1945 den fuldstændig meningsløse ordre at forsvare en bro ved en landsby i Bayerischer Wald mod de fremrykkende amerikanere. De går til opgaven med patriotisk entusiasme og begejstring.

Først efter de en efter en mister livet, går det op for de resterende, at det er en håbløs opgave. Bernhard Wickis berømte og rystende anti-krigsfilm fra 1959 er blevet belønnet med adskillige priser. Filmen er baseret på roman af Manfred Gregor. Utroligt voldsom og grafisk film for tiden gør et uudsletteligt indtryk. 

Se "Broen" på Filmstriben

8. Ivans Barndom

(1962, Rusland) instrueret Andrei Tarkovskij

Fra filmen Ivans Barndom

Fortællingen om en barndom, der forsvandt. En rejse gennem brudstykker af en ung knægts krigsramte opvækst blandet med det stille familieliv, som det var før 2. verdenskrig for hovedpersonen Ivan.

Andrej Tarkovskijs debutfilm er en skræmmende og uforglemmelig skildring af, hvordan krig påvirker børn. "Ivans barndom" er blevet rost af både Ingmar Bergman og Krzysztof Kieślowski og vandt Guldløven ved filmfestivalen i Venedig 1962. 

Se "Ivans Barndom" på Filmstriben

7. The Imitation Game

(2014, USA) instrueret af Morten Tyldum

Fra filmen The Imitation Game

I 1939 får det unge matematikgeni Alan Turing et tophemmeligt job for den britiske regering. Han skal opfinde en elektronhjerne, som kan knække det tyske militærs ubrydelige Enigma-kode.

Under Turings ledelse lykkes det at udvikle verdens første proto-computer, som sikrer de allierede sejren i 2. verdenskrig. Men Turing får ikke æren for landvindingen og kriminaliseres sidenhen for sin homoseksualitet.

Velskrevet, velspillet og velinstrueret. Dette Oscar-nominerede mesterværk fungerer både som historisk dokument, et dybt og lærerigt menneskeligt drama, samt som to timers suveræn biografunderholdning.

Se "The Imitation Game" på Filmstriben 

6. Den Store flugt 

(1963, USA) instrueret af John Sturges

Fra filmen Den store flugt

I 1943 åbnede tyskerne Stalag Luft Nord, en topsikret krigsfangelejr, der skulle rumme selv de mest udspekulerede flugtartister. Men dermed bragte nazisterne ufrivilligt det dygtigste flugthold i militærhistorien sammen – her genialt portrætteret af Steve McQueen, James Garner, Charles Bronson og James Coburn, som arbejdede på det der blev den største fangeflugt man nogensinde har planlagt.

Denne listes mindst alvorlige, men stadig en virkelig god actionfilm. 

Se "Den store flugt" på Filmstriben
 

5. Opstigningen

(1977, Rusland) instrueret af Larissa Sjepitko 

Fra filmen Opstigningen

Det er en isnende kold vinter under 2. verdenskrig, og to partisaner fra den sovjetiske modstandsbevægelse er på jagt efter mad. De kæmper ikke blot mod sult, men også mod iskolde, tyske soldater og den bitre kulde.

Da de tager et får fra en tysk formand, bliver de desværre opdaget. Prøvelserne foran dem bliver de sværeste indtil nu.

Larisa Shepitkos "Opstigningen" modtog Guldbjørnen såvel som kritikerprisen ved Filmfestivalen i Berlin og er en følelsesladet historie om overlevelse og idealer under 2. verdenskrig. En af de stærkeste skildringer af 2. verdenskrig – en film fuld af offervilje og fysisk fornedrelse. 

Se "Opstigningen" på Filmstriben

4. Sauls Søn

(2015, Ungarn) instrueret af Lászlo Nemes

Fra filmen Sauls søn

I Auschwitz findes et særligt korps: Sonderkommando, hvis opgave det er at fylde gaskamrene og efterfølgende brænde ligene. Saul er på arbejde ved ovnene, da han en dag støder på liget af en ung dreng og midt i håbløsheden finder Saul et formål med sit liv; at give drengen en rigtig jødisk begravelse.

Sauls Søn er et fuldstændig uomgængeligt kunstværk. Nok en af de mest ubærlige fiktionsfilm nogensinde og den stærkeste om den største forbrydelse mod menneskeheden. 

Se "Sauls Søn" på Filmstriben

3. Vi ses igen

(1987, Frankrig) insrueret af Louis Malle  

Fra filmen Vi ses igen

Mere end 40 år er gået, men jeg vil huske hvert sekund af denne januar formiddag til, jeg dør. Med disse ord slutter den franske instruktør Louis Malle den film, han har kaldt sin karrieres vigtigste og mest personlige.

Det er historien om, hvordan en 11-årig dreng, der under 2. verdenskrig og Frankrigs besættelse lever en beskyttet tilværelse, kort tid før befrielsen lærer ondskaben at kende. Filmen foregår på en katolsk kostskole uden for Paris og handler om venskabet mellem drengene Julien (Louis Malles "alter ego") og Jean – med efternavnet Kippelstein. 

Filmen er en historie om en stor lektie i medmenneskelighed fra en hård og tragisk tid.

Se "Vi ses igen" på Filmstriben

2. Der Untergang 

(2004, Tyskland) instrueret af Oliver Hirschsbiegel

Fra filmen Der Untergang

"Der Untergang" skildrer de sidste uger i Adolf Hitlers liv oplevet fra stenografen Traudl Junges synsvinkel. Tyskland er i opløsning og et nederlag til Det Tredje Rige synes uundgåeligt.

Hitler har sammen med sine nærmeste, deriblandt hans kone Eva Braun og familien Goebbles, forskanset sig i Førerbunkeren i det centrale Berlin, hvor de afventer deres skæbne.

De allierede nærmer sig hastigt Berlins porte, og Hitlers skiftende sindstilstande bliver værre og værre i takt med krigens udvikling. Der tegner sig hurtigt et billede af en desillusioneret Hitler med en ekstrem angst for konspirationer og et voldsomt had mod jøder, men der vises også en hidtil ukendt Hitler med mere humane sider.

"Der Untergang" er en enestående beretning om en af verdenshistoriens vigtigste kapitler, og filmens mageløse scenografi og lydside suppleres af en sand perlerække af fremragende skuespillerpræstationer. 

Se "Der Untergang" på Filmstriben

1. Gå og se

(1985, Rusland) instrueret af Elem Klimov

Fra filmen Gå og se

Året er 1943, og en ung hviderussisk teenagedreng bliver førstehåndsvidne til nazisoldaternes brutalitet. Han finder et gammelt gevær og bestemmer sig for at slutte sig til den sovjetiske modstandsbevægelse.

"'Gå og se" er en sovjetisk klassiker af Elim Klimov og anses for at være blandt tidernes bedste anti-krigsfilm. Den er en uforglemmelig rejse ind i de allermørkeste afkroge af den menneskelige psyke. Det blev Klimovs sidste film – han døde i 2003, 70 år gammel. 

Se "Gå og Se" på Filmstriben