Kvindeliv i 70erne
Kvindeliv i 70erne

Kvindeliv i 70'erne

Af Anonym (ikke efterprøvet)
03.05.16
Det private blev politisk, og de kvindelige forfattere inviterede helt indenfor. Bibliotekar Birgitte Tindbæk fortæller om de titler, der gav normerne kam til håret i 1970'erne.

Det var tiden med bekendelseslitteratur, rødstrømpebevægelse, feminisme og lilla bleer. 

Skønlitteraturen i 1970'erne bar præg af kampe for ligestilling, retten til at bestemme over egen krop og eget liv. Det private blev gjort offentligt, og budskaber, holdninger og anvendelighed var ofte overordnet den kunstneriske form.

Birgitte Tindbæk har som bibliotekar på Gentofte Bibliotekerne vejledt læsere siden 1972 og fungerede i ti år som temaredaktør på Litteratursiden. Herunder har hun fremhævet titler af de mest læste kvindelige forfattere, der satte ligestilling på dagsordenen i 1970'erne.  Find titlerne på dit bibliotek, og nyd 1970'ernes litterære kvindeoprør i forårssolen.

De mest populære titler

Marylin French: Kvinder

Gennem hovedpersonen skildres en hel generation af kvinder i USA, som startede som hjemmegående i 50'erne og muligvis når frem til bevidstgørelse i 70'erne.

Erica Jong: Luft under vingerne

Den 30 årige amerikanske forfatterinde Isadora Wings desperate forsøg på at frigøre sig fra det traditionelle amerikanske kønsrollemønster.

Og de danske titler

Maria Marcus: Den frygtelige sandhed

en brugs-bog om kvinder og masokisme. Om skismaet for moderne kvinder i at ønske ligestilling i samfundet, og underkastelse eller masochisme i deres seksualliv.

Bente Clod: Brud. Portræt af en udvikling

Kvindesagsroman der viser hovedpersonens splittelse mellem sin afhængighed af mænd og sin trang til at skabe sig en selvstændig tilværelse og en ny identitet via kvindebevægelse, kvinde-ølejre og lesbisk forelskelse.

Herdis Møllehave: Le

Psykologisk skildring af en 30-årig varm og bevidst kvindes vanskeligheder i forholdet til de mænd, hun forelsker sig i.

Ulla Dahlerup: Søstrene

Skildring af en rødstrømpebasisgruppes opståen i 1970, dens betydning for deltagerne og dens endelige opløsning.

Suzanne Giese: på andre tanker

En analyse i romanform om kvindekampen i Danmark siden 1960'erne personificeret i to kvinder og deres forskellige udvikling.

Vita Andersen: Tryghedsnarkomaner & Hold kæft og vær smuk

Vi læste også Suzanne Brøgger, f.eks. Fri os fra kærligheden og Creme Fraiche, men syntes ikke, den var kritisk nok over for mænd!

 

 

Tags
Materialer