Lise Nørgaard
Foto: Tine Harden

Lise Nørgaard fylder 105 år

Stort tillykke til Lise Nørgaard. Hun blev født den 14. juni 1917, hvor 1. verdenskrig stadig hærgede.

Lise Nørgaard er uddannet journalist. Hun har rejst verden rundt og skrevet bjerge af artikler og været chefredaktør. Lise debuterede som forfatter i 1959 med bogen Med mor bag rattet, og den blev fra starten en stor læsersucces.

Som titlen antyder, handler den om ligestilling på det praktiske plan, anskuet humoristisk. Et tema og en synsvinkel der går igennem hele forfatterskabet og kulminerer i erindringerne Kun en pige og De sendte en dame. (Kilde: Forfatterweb).

Forud for sin tid

Lise Nørgaard vil dog nok for evigt være mest kendt for at være ophavskvinden bag tv-serien "Matador". Hver gang serien genudsendes følger 1 million seere med.

I bogen Et liv med Matador fortæller Lise Nørgaard om sit favoritafsnit fra "Matador":

.."Trods den lille skønhedsfejl er "Lauras store dag" den episode, jeg holder mest af. En filmisk fortælling skal, for at være vellykket, løbe i flere spor for ikke at virke flad og kedelig, somme tider er to nok. Men i episode 16 slynger hele tre spor sig om handlingen, og på den lille time, den udspiller sig i, når vi - foruden historien om Lauras medalje - omkring indledningen til den tyske besættelse og dens modtagelse i Korsbæk og om den folkelige forbrødring, der viser, at godhed i sammenhold har sine grænser"..

På plejehjem som 103 årig

Under corona epidemien kapitulerede Lise Nørgaard og flyttede på plejehjem (selv om hun umiddelbart havde frygtet det mere end coronaen). At hun flyttede på plejehjem skyldtes primært, at hun i løbet af kort tid mistede det meste af synet. Men som hun selv udtaler i et interview med Cecilie Frøkjær: "jeg er en festabe", så kalenderen er fortsat spækket med frokostaftaler.

Materialer